ACHTERGROND – Publieksprijs Beste Lesbische Boek naar Sarah Waters en Anja de Crom

Op www.lesbischlezen.nl kon het publiek stemmen. Hilda Abbing van La Vita Publishing: ‘Het lesbisch thema in boeken is voor ons belangrijk. We willen er informatie over geven en de boeken vindbaar maken. Je ziet dat het negativisme van de jaren ’70, ’80 en ’90 uit de verhalen verdwijnt. De lesbische literatuur wordt beter.’

Halsoverkop van Anja de Crom won met ruim 19% van de stemmen de publieksprijs voor het Beste Lesbische Boek. Tweede en derde werden respectievelijk Strikt van Minke Douwesz (bijna 9%) en Noem mij maar Maud van Adriënne Nijssen (ruim 8%). In de categorie buitenlandse boeken was Fluwelen begeerte van Sarah Waters de winnaar (21%). Verrassende tweede was nieuwkomer Dubbel doelwit, de actiethriller van Kim Baldwin en Xenia Alexiou (11%). Op een gedeelde derde plaats (10%) eindigden Vingervlug, ook van Sarah Waters, en de klassieker Rubyfruit Jungle van Rita Mae Brown.

Twee maanden lang konden liefhebbers van lesbische literatuur stemmen op hun favoriete boeken via een enquête op www.lesbischlezen.nl. De uitreiking van de prijs was het laatste onderdeel van het literatuurspektakel van het Lesbian Festival Nijmegen 2010, een anderhalf uur durend programma met een boekenquiz, de uitslag van een verhalenwedstrijd (gewonnen door Csilla Liptai) en een schrijverspanel waarin Anja de Crom, Minke Douwesz en Adriënne Nijssen werden geïnterviewd door schrijfster Susan de Boer.
Sarah Waters reageerde via een filmpje dat ze met haar webcam had opgenomen. Anja de Crom – normaal niet om woorden verlegen, maar nu sprakeloos – ontving haar oorkonde ter plekke uit handen van standup comedian Soula Notos, die de middag presenteerde.

Halsoverkop is een levendige, humoristische roman over trouw, vriendschap en grote sommen geld. Recensenten zeiden over het boek: ‘Onderhoudend: actuele, feministische thema’s zijn goed en met humor in het verhaal verwerkt (NBD Biblion)’; ‘Halsoverkop lees je in één ruk uit, met bijna continu een glimlach op je gezicht’ (Lover); ‘De auteur hopt van milieu naar milieu en van leeftijdscategorie naar leeftijdscategorie of het niks is. Ze heeft weinig woorden nodig om een personage trefzeker neer te zetten. Haar schrijfstijl doet een beetje denken aan die van Renate Dorrestein maar dan zonder het venijn en de azijn.’ (IHILIA). Halsoverkop is uitgegeven door LaVita Publishing, uitgeverij van boeken met een lesbisch thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven