Op literaire rondreis met koning Willy

‘Zeg maar Willy. Noem me bij m’n eigen naam!’ Sander van de Paverts Willy is een geliefd personage geworden. Voor De Week van het Luisterboek had Van de Pavert de eer om het Luistergeschenk te verzorgen. Bij gebrek aan een eigen boek schreef hij, hoe kan het ook anders, een hoorspel over de grofgebekte koning: Willy haalt alles uit de kast.

Ik kijk al jaren met plezier naar de korte, maar snedige filmpjes van Lucky TV die elke werkdag aan het einde te zien zijn van De Wereld Draait Door. Als koning Willy en de hinnikende Máxima in beeld komen kan de lol voor mij niet meer op. Toen ik hoorde dat Willy de hoofdrol zou spelen in het Luistergeschenk was ik dan ook meteen enthousiast en razend benieuwd!

In Willy haalt alles uit de kast wordt ons staatshoofd gevraagd een eigen invulling te geven aan de inhoud van het Luistergeschenk. Willy neemt ons mee naar de koninklijke bibliotheek en trekt enkele literaire hoogstandjes uit de kast. Hij begint meteen met het veelbesproken Droomboek: Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de Koning, waar hij eerst nog wel even het cellofaan vanaf moet halen. Ook krijgt het volk liefdesadvies van opa Bernhard en ontdekken we of Amalia wel echt zo’n lieve leerling is op het gymnasium. Willy pakt zijn kans om te laten zien dat hij echt wel eens een boek gelezen heeft. Grote literaire werken zoals Harry Mulisch’ De ontdekking van de hemel leest hij met veel plezier. Het begint al spannend: ‘Onno had een klein rood kraanwagentje…’

Geheel in Lucky TV-stijl bestaat het Luistergeschenk uit meerdere korte fragmenten. Op gevatte wijze laat Van de Pavert een onmogelijke kant van onze koning zien. Ondanks dat het beeld ontbreekt, wat normaal gesproken wel aanwezig is in de televisiefragmenten, spreken de stemmen van Willy en Máxima voor zich. Het platte Haagse duo kibbelt hilarisch voort gedurende het hoorspel, met Máxima giechelend én zo nu en dan herkenbaar schaterend op de achtergrond. De droge en grove opmerkingen van het staatshoofd schudden ons wakker. Niets is wat het lijkt op het eerste gezicht, misschien zelfs onze koning niet.

Elke keer als ik iets nieuws hoor van Willy vraag ik mij toch af of koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook fan zijn van de karikatuur. Zouden zij ’s avonds lachend met de kinderen op de bank zitten?

Boekgegevens

Sander van de Pavert, Willy haalt alles uit de kast, ISBN 978 90 596 5380 1 (€ 6,95)

Het Luistergeschenk kunt u downloaden of rechtstreeks streamen tijdens de Week van het Luisterboek 2016: 23 t/m 29 mei op www.weekvanhetluisterboek.nl

Een uniek verzamelobject van het Luistergeschenk in de vorm van een dubbel-LP is verkrijgbaar voor slechts € 6,95 bij de boekwinkel.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven