Recensie: Prostaatpraat en botoxbabbels

Met veel humor en relativering leest Een zee van tijd. Handboek voor de pensionado van Youp van ’t Hek en illustrator Marije Tolman. Door de cabaretier aangekondigd als een kinderboek, of eerder een grappig geschenkidee voor een nakende pensionado? Zowel jong als oud zal zijn levenswijsheden kunnen smaken.

Door Wendy Claes

Youp van ’t Hek gaat met pensioen, of zijn alter ego althans. Het cartooneske mannetje met rond brilletje doet niet toevallig denken aan de cabaretier-columnist, maar Youp – zelf 68 jaar – gaat nog niet meteen met pensioen. Nog twee jaar toert hij immers met De Laatste Ronde! door theaters en zowat eens tot meermaals per jaar brengt hij een boek uit.

Een heel leven heb je ernaartoe geleefd en gewerkt. Maar dan: een grote leegte. Hoe die in te vullen, duidt dit humoristisch handboek voor de gepensioneerde, maar omdat die term wat ouderwets klinkt, werd ‘pensionado’ in het leven geroepen.

Uitgewerkt, uitgeblust en afgedankt of is er eindelijk tijd voor vrijheid, nieuwe hobby’s, nieuwe avonturen? Youps wijze raad leest veelal in de ‘wat je niet moet doen’-vorm, bijvoorbeeld: ‘Ga niet golfen noch vissen, word geen pakjespiet of overbevraagde grootouder.’ Volgens hem wel een must: op avontuur gaan of vrijwilliger worden bij de sportclub.

Het prentenboek vol tips is even vermakelijk als in vraag stellend, aan de kaak stellend. Waarom een leven lang wachten tot je pensioen? Wat is het nut van een carrière opbouwen als dan ineens het licht uitgaat? Een zee van tijd zet aldus aan het denken en stemt weleens somber, zonder de komische noot te vergeten.

Het hoeft geen verrassing te heten dat het prentenboek Nederlands georiënteerd is met lokale plaatsnamen, termen en referenties zoals Post NL klessebessen en vrijmibo, maar dat belemmert het leesplezier van een Vlaming niet. Daarnaast vangen we fraai verzonnen termen, op waaronder bejaardengymnastieken, prostaatpraat en botoxbabbels. Om niet te zeggen dat het bij wijlen poëtisch verwoord is: ‘Weg is weg is weg’, ‘Lego je ego’, ‘Ieder etentje lijkt een biologieles’ …

Tot slot gaat een pluim naar kinderboekenillustrator Marije Tolman, met wie Youp in 2012 en 2014 al in zee ging. Samen leverden ze respectievelijk Sinterklaas en het kleine hoogtevreespietje en Verkeerde sokken af. Hier zorgen de crossmediale collages, bestaande uit zwart-witfoto’s bewerkt met stiften, kleurstroken en fluo-accenten, voor een mooi evenwicht met handgeschreven frasen en typemachineteksten. En het felle kleurgebruik oogt net zo flamboyant als Youp zelf – die nog lang niet uitgeblust is, af- noch uitgeschreven.

Youp van ’t Hek, Een zee van tijd. Handboek voor de pensionado, illustraties: Marije Tolman, Uitgeverij Thomas Rap, 80 pagina’s (€ 22,99)
Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven