De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 13 juni

---

Papier, digitaal of audio? 

Tegenwoordig heb je ontzettend veel manieren om een boek te lezen. Papier, digitaal of luisteren: drie manieren om je helemaal te verzinken in een boek. Ik heb nu alle manieren uitgeprobeerd en papieren boeken blijven voor mij het beste. Dat hele proces vind ik gewoon leuk. Naar de boekenwinkel fietsen, daar mijn hand over allerlei titels laten glijden en vervolgens een titel uitkiezen. Daarna neem ik mijn nieuwste aanwinst in het boekenwinkelzakje mee naar huis, om gelijk aan het verhaal te beginnen. Dat vind ik zo leuk aan een papieren boek. De andere twee opties hebben dat niet: daarbij schaf je het boek online aan en klaar. 

Maar ja, ik moet eerlijk bekennen: twee jaar geleden ben ik toch overstag gegaan en heb ik een e-reader aangeschaft. Hoewel het ding niet ruikt en voelt als een echt boek, zijn de voordelen ook niet verkeerd. Vooral voor het slapengaan of in bad vind ik mijn Kobo erg fijn: hij is niet zwaar en kan tegen water. 

Een luisterboek vind ik vooral fijn tijdens het wandelen. Zo kun je je favoriete dingen blijven doen, terwijl je een boek leest. Maar het allerbeste? Gewoon hetzelfde boek gebruiken op alle drie de manieren: zo kan ik overdag lekker in het verhaal wegzinken, voor het slapengaan en tijdens het wandelen. Wie wil dat nou niet? 

 

Denise Hoek 
Redactie-stagiaire Boekenkrant 
denise@uhb.nl  

---
Column Lex Jansen: Zegels op een pakje 

Column Lex Jansen: Zegels op een pakje 

De definitie van persvrijheid, zoals die te vinden is op Wikipedia, is zo helder dat ik nauwelijks geneigd ben daar vragen bij te stellen. Hij luidt als volgt: ‘Persvrijheid is de vrijheid van drukpers, het grondrecht om gevoelens en gedachten openbaar of kenbaar te maken. Een democratische samenleving kan alleen goed functioneren als de persvrijheid – als een van de voornaamste voorwaarden – goed geregeld is.’ 

Lees verder

---
3x boeken over onze levensbron: oceanen! 

3x boeken over onze levensbron: oceanen! 

Door menselijke activiteiten is een grote bron van ons leven in gevaar: de oceaan. Deze produceert meer dan de helft van de zuurstof op aarde, een groot deel van ons voedsel, en helpt miljoenen mensen in hun levensonderhoud. Ieder jaar wordt op 8 juni, Wereld Oceanen Dag, extra aandacht gevraagd voor deze cruciale wateren. Wij delen drie boeken in het teken van de oceaan. Zo besteden wij op onze eigen manier aandacht aan het belang van oceanen! 

Lees verder

---

Literatuur

Interview Lucas Zandberg: ‘Mijn boek schrijft zichzelf’

Lucas Zandberg schreef al meerdere goed ontvangen historische romans, maar zijn tweede roman De laatste maîtresse uit 2010 bleef wat onderbelicht. Ten onrechte, vonden de auteur en uitgeverij, en dus werd hij onlangs opnieuw uitgebracht. De heruitgave van De laatste maîtresse. De memoires van Jeanne du Barry bevat een nieuw nawoord en is uitgegeven bij Kleine Uil. Zandberg: ‘Jeanne du Barry is het liefste personage dat ik gecreëerd heb.’

Lees verder

---

Nieuwe titel: Het Cassandra Complex

Een fris, grappig en tikkeltje ongemakkelijk liefdesverhaal.

Cassandra heeft vandaag niet bepaald haar dag. Vanmorgen werd ze gedumpt door haar vriend en tegen lunchtijd werd ze ontslagen omdat ze geen ‘mensenmens’ is. Maar wanneer ze ’s avonds thuiskomt en haar ex opduikt alsof er niets is gebeurd, is Cassie te opgelucht om vragen te stellen.

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Een boek over boeken geschreven door een boek 

In een stoffige bibliotheek staat, helemaal vergeten boven in de boekenkast, een boek. Op zich niets vreemd mee. Het is een grote bibliotheek en er zijn wel meer boeken die een beetje vergeten zijn maar Het boek dat niemand wilde lezen staat er al jaren ongelezen, ongewild. Het vermoedt ook niet dat daar nog verandering in zal komen. 

Lees verder

---

Interview Marcel van Driel: De jacht op de flitsbezorger 

Wat doe je als je saaie bijbaantje als flitsbezorger ineens een gruwelijke wending krijgt? Het overkomt Claire in de novelle 24 uur van Marcel van Driel. De schrijver vertelt hoe hij tot het idee voor de spannende thriller kwam. Wat had hij zelf in Claires situatie gedaan?   

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Een breed palet aan kunstwerken over voedsel 

We kennen culinaire duizendpoot Janny van der Heijden natuurlijk als jurylid van Heel Holland Bakt. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk: vertelt ze over bokkenpootjes, dan krijg je er zin in ook. Als iemand de aangewezen persoon is om een boek over vierhonderd jaar eetcultuur te schrijven dan is zij het. Na vijf jaar onderzoek en schrijfwerk ligt er met Smaakpalet van de Lage Landen een kloek overzichtswerk op tafel.

Lees verder

---

Boekfragment: Zwart Licht

Een boek over dolende en creërende idealisten en kunstenaars ten tijde van de opkomst van het intellectuele anarchisme begin 1900.  Het zwarte licht van de revolte. Anarchisme in de studeerkamer en het atelier.  In de populaire beeldcultuur van het Europese fin de siècle is geen figuur zo scherp getekend als de anarchist.

Lees verder

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 juli verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com