De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 23 augustus

---

Poëzie als meditatie

Ik lees niet vaak poëzie, simpelweg omdat het niet vaak op mijn pad komt. Maar als ik het lees, word ik er vaak door verrast hoe een dichter me met een paar woorden kan raken, op een manier waar prozaschrijvers een heel boek voor nodig hebben. In die gecomprimeerde vorm lijkt de lading van de woorden exponentieel aan kracht te winnen. Neem mijn favoriete gedicht, het beroemde De ontdekking van K. Schippers: ‘Als je goed / om je heen kijkt / zie je dat alles / gekleurd is’. Een paar simpele woorden die me herinneren aan een van de grootste wonderen van het leven: dat ik kleur kan zien.

Om jongeren ook kennis te laten maken met poëzie, op een manier die hen hopelijk aanspreekt, staan er in de geschenkbundel 3PAK van de Boekenweek van Jongeren dit jaar ook een aantal gedichten, van de hand van Gershwin Bonevacia. Aan de telefoon vertelde hij me vanochtend wat gedichten voor hem als tiener betekenden. ‘Poëzie kan ervoor zorgen dat je even binnen in jezelf plaats kan nemen, bij jezelf te raden kan gaan: wat betekent dit voor mij, wat voel ik hierbij? Ik gebruik poëzie altijd bijna meditatief, om even tot mezelf terug te keren. Als ik terugkijk op mijn middelbare schooltijd, dan vormden de thema’s waar ik toen over schreef het begin van mijn carrière.’ Wellicht zullen zijn gedichten in het 3PAK weer een nieuwe generatie dichters inspireren.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---
Column Lex Jansen: De wereld van de biografie

Column Lex Jansen: De wereld van de biografie

Hans Renders is directeur van het Biografie Instituut in Groningen. Eens in de maand is hij te gast in het radioprogramma Met het oog op morgen, waar hij in de rubriek ‘Een Leven in Letters’ de luisteraars bijpraat over de stand van zaken in ons land, voor zover het gaat over het fenomeen biografieën. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Wanneer is perfect, perfect genoeg?

Lisa van Campenhout schrijft hoofdpersonages die niet altijd ‘likeable’ zijn, en ‘Als uitgever is dat altijd een beetje spannend’, schrijft Myrthe Spiteri in het voorwoord van Anders, beter. Ze hoefde zich echter geen zorgen te maken: de ambiguïteit van hoofdpersonage Maja is juist wat deze young adult-roman zo interessant maakt.

Lees verder

---

Boekfragment: Beestenboek jubileumeditie

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van deze eigentijdse klassieker verschijnt dit jaar een speciale editie van Het Beestenboek

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Een psychopatisch kat-en-muisspel

Chloe Sevre is een gedreven eerstejaars student die hoge cijfers haalt en erg populair onder haar medestudenten is. In haar vrije tijd plant ze de perfecte moord op iemand die haar in het verleden seksueel heeft misbruikt. Ondertussen doet Chloe als gediagnosticeerd psychopaat mee aan een klinisch onderzoek met zes andere studenten. 

Lees verder

---

Boekfragment: Adempauze

Tijdens haar zoektocht naar Tyler verlegt Louise haar seksuele grenzen. Maar is dit het ultieme genot dat zij zoekt? En waar ligt de grens tussen fantasie en werkelijkheid?

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Wandelend op weg naar rust, bezinning en zingeving

‘Verdieping zoeken of vinden is misschien wel de kern van pelgrimeren. Pelgrimeren kan een behoorlijke confrontatie met jezelf zijn. Met je twijfels, je angsten, je “demonen”, je tekortkomingen maar ook met je verlangens, je idealen, je dromen en je ambities.’ In Moderne pelgrims vertellen verschillende mensen het verhaal van hun pelgrimage.

Lees verder

---

Nieuwe titel: De psychologie van totalitarisme

Professor en klinisch psycholoog Mattias Desmet brengt in zijn bestseller een kritische analyse van de  heersende technocratische ideologie, waarbij angst en controledwang overheersen. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 september verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

Onze vier specials de BKJunior, BKYA, BKGeschiedenis en BKFilosofie verschijnen allemaal twee keer per jaar. Klik hier voor meer informatie.

---

Bent u boekhandelaar of uitgever?

Naast deze wekelijkse nieuwsbrief hebben wij twee maandelijkse nieuwsbrieven, speciaal voor boekhandelaren en uitgevers. Zo blijft u altijd op de hoogte van relevante informatie en aanbiedingen! U kunt zich aanmelden door naar www.boekenkrant.com te gaan en helemaal naar beneden te scrollen: in de zijbalk ziet u een aanmeldknop.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com