De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 12 april

---

Lief

Met wederom een onvergetelijk Boekenbal als startschot, is de Boekenweek inmiddels in volle gang. Voor het eerst in twee jaar kunnen boekhandels weer volledig uitpakken, en dat is te merken! Overal worden lezingen, signeersessies en leesclubs georganiseerd. Ter inspiratie lichten wij in een artikel hieronder alvast wat evenementen voor u uit. Zelf gaan wij morgenmiddag ook op ‘werkuitje’ langs Boekhandel Broese, waar de Boekenweekauteurs te gast zijn. Wellicht zien we u daar!

De auteurs schreven dit jaar twee verrassend lieve verhalen – hoewel dat natuurlijk wel passend is bij een thema als ‘eerste liefde’. Zowel het geschenk van Ilja Leonard Pfeijffer als het essay van Marieke Lucas Rijneveld (in deze nieuwsbrief vindt u daarvan respectievelijk een interview en een recensie) gaan over het belang en de kracht van verhalen. Zo mijmert Pfeijffers hoofdpersoon, de bibliothecaresse Carmen, op een gegeven moment over wat het betekent om mens te zijn, en dat we er verhalen voor nodig hebben om dat te begrijpen. Dan volgt de rake zin: ‘De natuur creëert lichamen en het zijn verhalen die daar mensen van maken.’ Daarnaast heeft het essay van Rijneveld mij een nieuw favoriet woord gegeven, als hij vertelt hoe fijn hij het altijd vond om als kind op schoot bij juf Christa te mogen om voorgelezen te worden – haar ‘luisterkuil’ noemde ze dat. Kan het nog schattiger?

Als u ook behoefte heeft aan ‘lieve’ verhalen in deze tijd, kan ik het zeker aanraden om het geschenk en essay van de Boekenweek op te halen in uw favoriete boekhandel.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---
Het Boekenbal is terug en viert de liefde

Het Boekenbal is terug en viert de liefde

Afgelopen vrijdag werd de Boekenweek afgetrapt met een groot feest: het Boekenbal. Nadat het traditionele feest vorig jaar niet doorging, konden oude en nieuwe schrijvers niet wachten tot de avond begon. Ook de redactie van de Boekenkrant was aanwezig om te kijken wat deze 'nacht van de liefde' allemaal te bieden had. 

Lees verder

---
De leukste evenementen tijdens de Boekenweek 2022

De leukste evenementen tijdens de Boekenweek 2022

Van 9 tot en met 18 april is het Boekenweek! Om dit te vieren zijn er deze maand allerlei leuke en inspirerende evenementen rondom boeken, schrijvers en het thema van deze Boekenweek: de eerste liefde. Wij hebben er aantal op een rijtje gezet. 

Lees verder

---
Suvaal Shirts: cartoons op bestelling

Suvaal Shirts: cartoons op bestelling

Erwin Suvaal kun je kennen van de leuke stripjes op de tweede pagina van de Boekenkrant. Maar naast striptekenaar is hij ook oprichter van Suvaal Shirts, waarbij je T-shirts met unieke cartoons kunt bestellen.

Lees verder

---

Literatuur

Interview Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Eerste liefde is een heel zoetzuur thema’ 

Ilja Leonard Pfeijffer omarmt in zijn Boekenweekgeschenk Monterosso mon amour het Boekenweekthema ‘Eerste liefde’. Het maakte hem gelijk nieuwsgierig naar de mogelijkheden. ‘Ik moet een verhaal onder mijn handen organisch laten groeien en ik wil mijzelf de gelegenheid geven om me te laten verrassen. Terwijl ik aan het schrijven was doemden er zoveel ideeën op.’              

               Lees verder

---

Recensie Van geen betekenis: juist betekenisvol

Redacteur Mireille las dit recent verschenen boek en is verbaasd het nog niet veel in de boekwinkels te zien liggen: daarom een recensie om je enthousiast te maken!

Een etmaal lang brengt James Clammer je het levensverhaal van de man Joseph en de vrouw Alison (meermaals zo aangeduid) dicht op de huid, totdat je er af en toe een beklemmend gevoel van krijgt.

Lees verder

---

Boekfragment: Astronaut

'Terwijl Angela door haar slaapkamerraam naar buiten kijkt, bedenkt ze dat de man op haar oprit haar in stukken zou kunnen snijden.'

Een originele, frisse roman over outsiders, projectie en hokjesdenken. Bekend van de podcast De zaak Astronaut 

Lees verder

---

Spanning

Boekfragment: De zonden van onze vaders

In 1962 verdween de vader van de Zweedse bokskampioen Börje Ström spoorloos. Nu is zijn lichaam na al die jaren gevonden, in de vriezer van een overleden alcoholist. Met een schotwond in zijn nek. Forensisch patholoog Lars Pohjanen heeft nog maar kort te leven wanneer hij Rebecka Martinsson vraagt om aan de zaak te werken. Het laatste waar zij op zit te wachten is het werken aan een verjaarde zaak, maar hoe kan ze iemands laatste wens weigeren? 

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Biografie van de Nijl  

Als docent Geschiedenis ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn vak te combineren met andere schoolvakken, zoals Aardrijkskunde en Economie. Een voorbeeld hiervan is de economische crisis van 1929, waarbij ik historische gebeurtenissen koppel aan economische processen. Het moeilijke hiervan is dat schoolboeken lang niet altijd deze mogelijkheden bieden. De Nijl. Biografie van een rivier biedt deze mogelijkheden wel.  

Lees verder

---

Recensie: Juffenliefde

In een verrassend essay bij het Boekenweekthema ‘Eerste liefde’ neemt Marieke Lucas Rijneveld ons mee naar de basisschool De Regenboog, waar de auteur zijn eerste liefde beleeft. Een ode aan juffen en verhalenvertellers.

Rijneveld keert in Het warmtefort terug naar zijn geboortedorp, waar zijn basisschool op het punt staat gesloopt te worden. Een vleermuizenplaag steekt hier echter een stokje voor.

Lees verder

---

Boekfragment: Minifilosofie

'Ooit worden we oud. We kunnen ons hiertegen verzetten, het uitstellen en ontkennen, maar dat haalt niets uit. Alles waarmee we nu nog verwaand en overmoedig pronken, zal verwelken en vergaan. Daarom deze vraag: Wat betekent het om van iemand te houden als we elkaar leren kennen op het moment dat we nog jong en knap zijn?'

Lees verder

---

Interview Frank Krake: De legende van de Twentse bankoverval

In 1944 pleegden een aantal verzetsvrienden de grootste bankoverval ter wereld: ze stalen ruim 46 miljoen gulden uit de De Nederlandsche Bank in Almelo. De Twentse schrijver Frank Krake kreeg het verhaal door zijn vader met de paplepel ingegoten. Pas tijdens de lockdown in 2020 zag hij de tijd vrij om eindelijk de archieven in te duiken en het verhaal uit te pluizen

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKYA.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com