De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 28 september

---

Hybride feestje

Afgelopen zaterdag, de dag dat de anderhalvemeter-samenleving werd opgeschort, ging ik meteen naar mijn eerste boekenfeestje. Het ILFU was weer van start, een festival dat ik als boekenliefhebber en Utrechter natuurlijk niet kan missen. Bij de ingang aangekomen, moest ik nog even snel de CoronaCheck-app downloaden. De uitwerking van de afgelopen anderhalf jaar waren nog wel zichtbaar op het feest, in de hybride samenstelling van het programma. Op deze festivaldag, ‘Exploring Stories’, kon je verschillende Book Talks bezoeken tussen telkens twee auteurs, waarvan één vaak in persoon aanwezig was, en de ander via een live-verbinding op een scherm. Het werkte verrassend goed.
Indrukwekkend was met name het gesprek tussen Lale Gül en Ayaan Hirsi Ali, geïnterviewd door Ronit Palache. Lale zat op een van de roze fluwelen stoelen op het podium, duidelijk nog niet helemaal gewend om in de spotlights te staan. Ayaan deed mee via een groot beeldscherm aan de kop van de tafel. Een boeiend gesprek tussen twee heel verschillende vrouwen, over hoe het is om je los te worstelen uit een beklemmende gemeenschap en de gevaren die dat voor hen met zich meebracht. Wat me vooral is bijgebleven, is dat Ayaan zich tot Lale richtte en zei: ‘Blijf schrijven.’ Waarna een luid applaus ontstak.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe BKFilosofie verschijnt op 1 november 2021

De BKFilosofie komt er weer aan! In de november-editie spreken we onder meer met de nieuwe Denker des Vaderlands, Paul van Tongeren. Hoe bevalt deze functie hem tot nu toe?

Lees verder

---
Boekhandel Jimmink: Ambachtelijk ouderwets

Boekhandel Jimmink: Ambachtelijk ouderwets

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand gaan we op bezoek bij Boekhandel Jimmink in de Rivierenbuurt in Amsterdam, waar we spreken met eigenaar Gert-Jan Jimmink, die al vanaf 1978 de boekwinkel beheert. Boekhandel Jimmink staat onder andere bekend om de bijzondere geschiedenis die achter de winkel schuilgaat.

Lees verder

---

Literatuur

Interview Charlotte Wood: ‘Is zo’n lange vriendschap wel mogelijk?’

Interview Charlotte Wood: ‘Is zo’n lange vriendschap wel mogelijk?’

Zeventigers Jude, Wendy, Adele en Sylvie kennen elkaar al zo’n veertig jaar lang. Als Sylvie overlijdt, komen de andere drie bij elkaar om haar strandhuis uit te ruimen. Scherp, nietsontziend, maar toch met humor ontleedt de Australische Charlotte Wood in Het weekend een levenslange vriendschap die uit elkaar dreigt te spatten. 

Lees verder

---
Interview Robbert Welagen: ‘Elke stap kan een misstap zijn’

Interview Robbert Welagen: ‘Elke stap kan een misstap zijn’

Het enthousiasme over Raam, sleutel kent geen grenzen. Zo noemde NRC het boek terecht ‘de vrucht van een gerijpt meesterschap’. Ik spreek auteur Robbert Welagen in zijn bosrijk gelegen huis in Zeist. We hebben het over de manier waarop deze roman tot stand kwam.

Lees verder

---

Recensie: Nico Dros laat zien hoe meeslepend de Middeleeuwen kunnen zijn

In zijn nieuwe roman Willem die Madoc maakte laat schrijver Nico Dros de Middeleeuwen in geuren en kleuren tot leven komen én probeert hij een van de grootste mysteries uit onze literatuurgeschiedenis te ontrafelen.

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: Rondo

Kleurrijk kijk- en uitvouwboek voor kinderen. Maak een wandeling langs de drukke winkelstraat en zoek het theater! 

Lees verder

---
Nieuwe titel: Van klein tot groots: David Bowie en Aretha Franklin

Nieuwe titel: Van klein tot groots: David Bowie en Aretha Franklin

PROMOTIE - De serie Van klein tot groots van kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken breidt zich dit najaar nog verder uit met maar liefst twee nieuwe delen! Het negende deel in deze internationaal succesvolle serie gaat over Aretha Franklin. Het tiende deel gaat over niemand minder dan David Bowie, de eerste man in deze geweldige serie.

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Tussen de mazen van het net vissen

Dat is precies wat de heren van restaurant Sjefietshe gedaan hebben. Ze zijn blind gegaan voor een bereidingswijze waar vis centraal staat en waar geen bakken of braden aan te pas komt. Met het kookboek Ceviche weten Seger Abels en Rick Swinkels ons te verrassen met een geheel nieuwe keuken die bij velen vraagtekens oproept.

Lees verder

---

Nieuwe titel: Scherprechters van de geest

Een nieuwe titel van een eveneens nieuwe uitgeverij, Ertsberg genaamd. Scherprechters van de geest gaat over het geestelijk landschap van Duitsland. Met de Duitse verkiezingen van september 2021 een actuele titel, gezien het einde van het tijdperk-Merkel. Debatteren is de Duitsers een lust. Hun politieke cultuur wordt beheerst door debat.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 oktober verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar 
verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com