Alle vier verlicht: een meditatie bij de vier ‘beste spirituele boeken’

In de maand van de spiritualiteit wordt het nieuwste ‘beste spirituele boek van 2016’ verkozen. Maar welke boeken hadden in de afgelopen vier jaar deze eer, en wat zegt dat over ons?

Young Woman Meditating on the Floor --- Image by ©

Aan het hart van de maand van de spiritualiteit lijkt een wonderlijke paradox te liggen. Terwijl er enerzijds stilgestaan en getreurd wordt bij de hedendaagse maatschappij en haar prestatiedrang, wendt men zich tot de spiritualiteit om beter te presteren. We willen de hele taart, met een flinke klodder geluk, en willen ons niet beperken tot één puntje: een mooi uiterlijk, een bevredigend liefdesleven, succesvolle carrière, enzovoorts. Om dit kunststukje te verrichten gaat men shoppen bij, bijvoorbeeld, de Oosterse religies.

Ik heb de tijd: een handleiding in Tijdsurfen
Een mooi voorbeeld hiervan is de winnaar van 2014, Ik heb de tijd, van Paul Loomans. Hij leert ons ‘tijdsurfen’ om effectiever en prettiger te werken. Hij maakt daarbij gebruik van zijn ‘zen-inzichten’, volgens de eigen website. De getuigenissen van de cursisten van Loomans en andere gecertificeerde (!) tijdsurfers blijkt vooral dat zij blij zijn met hun betere functioneren op het werk.

Spirituele oplossingen
Even pragmatisch is Deepak Chopra in Spirituele oplossingen, de winnaar van 2013. Ook hier wordt gebruik gemaakt van inzichten uit het Verre Oosten om de lezer te helpen bij de alledaagse problemen. Chopra schrijft dat elk vraagstuk, of het nou van existentiële, filosofische, praktische of lichamelijke aard is, een spirituele oplossing kent en laat zien hoe de lezer daarbij kan komen.

Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_-_The_Return_of_the_Prodigal_Son
Rembrandts Terugkeer van de verloren zoon

Liefdesbang
Het lijkt er op dat to
en de werksituatie onder controle was, de liefde getackled diende te worden. Gelukkig was Liefdesbang er in 2015 om ons daarmee te helpen. Ook dit boek is sterk oplossingsgericht en bevat veel tips en adviezen over de beste aanpak van bindings-en verlatingsangst bij zichzelf en de partner. Maar is het nu gedaan met de intrinsieke, spirituele zoektocht? Niet per se. 

Eindelijk Thuis
De winnaar van 2012 was het boek Eindelijk thuis van de Nederlandse priester Henri Nouwen. Nouwen geeft geen pasklare antwoorden maar beschrijft zijn gedachtes bij de parabel van de verloren zoon (Lucas 15: 11-32, voor de kijkers thuis) en het bijbehorende schilderij van Rembrandt. Hij denkt na over zijn eigen rol in de wereld en inspireert de lezer om na te denken over het zijne of het hare, zonder praktische bijbedoelingen.

Wellicht zijn we dit jaar het gesleutel aan onszelf beu en wordt een vergelijkbaar boek tot beste spirituele boek gekozen. We gaan het zien, vanaf 15 januari staat de shortlist online en in februari wordt het beste spirituele boek gekozen. Je kan je ook afvragen of het nou erg is om aan jezelf te willen werken en daarvoor uit een ander vaatje te tappen. Het is in ieder geval goed om daar eens bij stil te staan. Misschien is dat de idee van moderne spiritualiteit: stil staan om daarna weer vooruit te kunnen.

16161480194_0bc7e79e47_h

Bronnen plaatjes: Flickr.com,  Royalty-Free/Corbis, wikipedia.org, boek-plus

Boekgegevens

  • Deepak Chopra, Spirituele oplossingen, Vertaling: Peter van der Roest, Uitgeverij Servire, ISBN 978 90 215 5531 7 (€9,99)
  • Hannah Cuppen, Liefdesbang, Uitgeverij AnkhHermes ISBN 978 90 202 1070 5 (€14,99)
  • Henri Nouwen, Eindelijk thuis: gedachten bij Rembrandts ‘de terugkeer van de verloren zoon’, Uitgeverij Terra – Lannoo, ISBN 978 90 209 9979 2(€12,99)
  • Paul Loomans, Ik heb de tijd: een handleiding in Tijdsurfen, Uitgeverij AnkhHermes, ISBN 978 90 202 0901 3 (€17,99)
Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven