De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 24 augustus

---

Boektitels met een verhaal

Je hebt vast weleens het zéér korte verhaal ‘Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen’ gelezen. In vijf woorden wordt er een hele voorafgaande geschiedenis gesuggereerd, die meteen een golf aan emoties met zich meebrengt. Soms kan de titel van een boek ook al zo’n effect hebben. Zo vind ik Kom hier dat ik u kus een van de mooiste titels die ik ooit ben tegengekomen. Niet alleen klinkt het prachtig, ook roept het voor mij meteen een heel verhaal op. Je vraagt je af: wie is die ‘ik’ die dit zegt? Een geliefde? Een oma? Aan de ene kant is het liefdevol, aan de andere kant zit er iets bezitterigs in. Je krijgt al gelijk een idee van de relatie tussen de betreffende personen, nog voordat je aan het boek begonnen bent.

Een andere titel die ik prachtig vind, is nog korter. Een aantal jaren geleden kwam ik in de boekhandel het herontdekte meesterwerk van John Williams tegen: op een afbeelding van het gezicht van een oude, door het leven getekende man stond het enkele woord Stoner. Juist die combinatie van woord en beeld maakte een diepe indruk. Het vat het hele verhaal samen, van een man die eind negentiende eeuw in een boerenfamilie wordt geboren, en uit de armoede omhoog probeert te klimmen. Om uiteindelijk net zo alleen te sterven als dat enkele woord op het omslag.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

Uitgeverij HetMoet: Boeken aan boord!

Uitgeverij HetMoet is gevestigd op een historisch zeilschip uit 1927 en ligt in de Amsterdamse museumhaven aan het Oosterdok. In de zomer varen ze uit en brengen ze boeken en evenementen met poëzie aan de man. Reden voor de Boekenkrant om een kijkje te nemen bij de enige varende uitgeverij van Nederland.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Interview Koen Caris: Van dienstbaar schrijven naar zelf meer sturing geven

Koen Caris, toneelschrijver en hoorspelschrijver, vestigt met Stenen eten zijn naam als romanschrijver. In dit debuut staat een dorp en specifiek de 17-jarige Ben centraal, wiens zus drie jaar eerder na haar eindexamens een eind aan haar leven maakte. Nu bereidt Ben zich in een broeierige hitte voor op zíjn examens en pleegt een leeftijdsgenoot zelfmoord. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Dit wordt je favoriete boek deze zomer!

Een goed boek is een verhaal waarin je iets van jezelf terugvindt en de leukste personages zijn die waarin je jezelf herkent. Dus als ik als plussize lezer een mierzoet, supersexy en onwijs grappig verhaal over een dikke hoofdpersoon kan lezen, dan is het boek voor mij bij voorbaat al geslaagd. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: De eerste zwarte ontdekkingsreiziger van Amerika

Hij is een voetnoot in de geschiedenis van de Spaanse ontdekkingsreizen. In La Florida geeft Laila Lalami de tot slaaf gemaakte Mustafa ibn Muhammad een stem. Zijn gefictionaliseerde reisverslag neemt je mee op ontdekkingsreis door Amerika. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Recensie: De zomer dat alles begon…

Die ene zomer lag de wereld aan hun voeten: zes tieners staan op het punt om af te studeren. Maar de avond voor hun examenuitslag gaat het goed mis. De vriendengroep speelt een roekeloos spel, waarbij er iemand om het leven komt. Ze raken in paniek en zien hun gouden toekomst in duigen vallen. Tot één van hen zich opoffert.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Interview Tamara Gijrath: ‘Je moeder kijkt altijd met je mee’

Voor Als ik heel eerlijk ben interviewde Tamara Gijrath dertig moeders samen met hun dochters. Ze stelde hen vragen die ze normaal gesproken niet zo snel aan elkaar zouden stellen. Dit leverde intieme gesprekken op over de relatie die de moeders en dochters met elkaar hebben.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Column Onze Taal: Wie zegt wat waar?

Column Onze Taal: Wie zegt wat waar?

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer Wie zegt wat waar?

De tijd dat ieder dorp zijn eigen dialect had, is allang voorbij. Wat ervoor in de plaats is gekomen, zijn regiolecten – zeg maar 'streekdialecten' – die zich vooral kenmerken door eigen uitspraak en woordkeus.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Dagboek van een ArVa vlieger in Nederlands-Indië

Op 15 augustus was de herdenking van de bevrijding van Nederlands-Indië. Maar wat gebeurde er eigenlijk na die bevrijding? Hoe ging de strijd voor onafhankelijkheid, en hoe was het om in die oorlog ver van Nederland te vechten? Je leest het in Dagboek van een ArVa vlieger in Nederlands-Indië, waarin Gerard Johan Burgers vertelt over zijn ervaringen in Nederlands-Indië na de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 september verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com