Andere tijden sport

Het televisieprogramma Andere Tijden Sport bestaat vijf jaar. Reden voor een boek: ‘Andere Tijden Sport’.
Door Sanne Wolters

Jurgen Leurdijk en Dirk Jan Roeleven nemen de lezer van ‘Andere Tijden Sport’ mee naar mooie, ontroerende en spraakmakende sportmomenten van Nederlandse sporthelden. Zo passeren de tourzege van Joop Zoetemelk, de eerwraak van Oranje op het WK in 1988 en de 800 gouden meters van Ellen van Langen de revue.

Nederland lijkt dol op sportgeschiedenis, zoals blijkt uit het succes van het televisieprogramma ‘Andere Tijden Sport’. Het vertellen van verhalen uit de geschiedenis zou je een primaire levensbehoefte kunnen noemen. Bijna alle sportgeschiedenissen dragen een tweede laag in zich: niet alleen het verhaal zelf, maar ook de tijd waarin het verhaal speelt, de mentaliteit van de betrokkenen, de eeuwige liefde van de supporters, ons land en onze cultuur. Wanneer er op voetbalgebied iets moet gebeuren, steken we ons massaal in het oranje. In de zomer zitten we voor de buis om geen minuut van de Tour de France te moeten missen. Maar het gaat natuurlijk niet om de Oranjegezinden: het gaat om de sporters, die prestaties leveren.

Een boek over de Nederlandse sportgeschiedenis ontroert, maar het heeft ook nog een andere mooie kant: de waarheid krijgt een plaats. Dagelijkse journalistiek komt vaak niet door het pantser van gevestigde belangen en zwijgzaamheid van de hoofdrolspelers. Mensen krijgen na een bepaalde tijd de drang om het verhaal te vertellen, over wat er echt aan de hand was. Dan komen er opeens, als je de juiste serieuze benadering kiest, heel wat apen uit de mouw.

Wanneer je ‘Andere Tijden Sport’ gelezen hebt kun je bijvoorbeeld zeggen dat je weet hoe het echt zat met de gebeurtenissen rond Nederland-Cyprus. De bommengooier van Oss trad in ‘Andere Tijden Sport’ naar voren en gaf toe dat hij eigenlijk de bom vóór de wedstrijd had willen gooien, maar de trein had gemist. Ook is het verhaal te lezen over Foekje Dillema. Dankzij onderzoek aan haar DNA weten we nu echt dat zij ten onrechte uit de atletieksport is verwijderd. Om dergelijke zaken te kunnen achterhalen is tijd nodig, maar wanneer deze boven tafel komen zijn ze uiterst interessant.
Jurgen Leurdijk & Dirk Jan Roeleven, Andere Tijden Sport, uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 8494 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven