World Book Night: een succesverhaal

World Book Night is een jaarlijks evenement waarbij boeken op straat worden uitgedeeld om het lezen te vieren en te promoten. Dit jaar gebeurde er echter iets bijzonders. Een studente nam het in haar eentje op voor een boek dat verbannen zou worden en kreeg onverwachts hulp van buitenaf. Wat begon als een kleinschalige petitie groeide uit tot een protestactie tijdens WBN.

World Book Night was dit jaar wederom een succes. Duizenden boeken zijn weer uitgedeeld aan de mensen op straat, maar één verhaal springt er echt uit. In Amerika stond dit jaar het boek van Sherman Alexie niet op de officiële lijst, maar toch zijn er 350 exemplaren van weggegeven. Brady Kissel, een zeventienjarige studente in Meridian, Idaho, startte een petitie voor het boek The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian toen ze hoorde dat een groep ouders het boek wilden verwijderen van de leeslijst van de Centennial High School. De redenen die door de ouders werden gegeven waren scheldwoorden en verwijzingen naar masturbatie.

Kissel haalde 350 handtekeningen op, maar een meerderheid van het schoolbestuur stemde alsnog voor het verwijderen van het boek. Wel lukte het haar de belangstelling te wekken van twee vrouwen uit de staat Washington, Sara Baker uit Seattle en Jennifer Lott uit Spokane. Toen deze vrouwen hoorden van de petitie besloten ze te helpen. Ze kochten 350 exemplaren van het boek, en deelden er samen met Kissel en andere vrijwilligers 315 uit in het Meridian Kleiner Park tijdens World Book Night. De overige exemplaren zijn af te halen bij de lokale boekhandel voor de mensen die niet naar het park konden komen. De boeken werden gegeven aan leerlingen uit het Meridian School District en alle anderen die een kopie wilden.

De National Coalition Against Censorship, een organisatie dat censuur tegengaat en vrijheid van lezen stimuleert, zegt trots te zijn op de actie van de vrouwen, en hoopt dat de mensen uit Meridian in de toekomst net zo hard zullen optreden tegen het verbannen van boeken. Ook liet de uitgeverij Little, Brown Books for Young Readers weten dat ze 350 extra exemplaren zullen doneren aan de boekhandel Rediscovered Books in Boise, Idaho. Leerlingen uit die regio kunnen gratis een exemplaar ophalen. Lisa Moraleda, werkende bij LBYR, liet weten dat de acties van de drie vrouwen hen inspireerde om dit boek te doneren. Ook de timing van de actie werd gecomplimenteerd. Het doel van World Book Night is om lezen te stimuleren en om boeken voor mensen beschikbaar te maken, en de actie van Kissel, Baker en Lott sluit hier goed bij aan.

Foto: Facebook
Bron: publishersweekly.com, telegraph.co.uk

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven