Fantasy met Russische invloeden

Liefhebbers van Harry Potter, Game of Thrones en Lord of the Rings: opgelet. Deze maand verschijnt het eerste deel uit de Nederlandse vertaling van De Grisha-trilogie.

In Amerika kwam het boek al direct in de bestsellerlijst te staan en inmiddels zijn de filmrechten van de trilogie verkocht aan Dreamworks. David Heynman, een van de producers van Harry Potter, is de man die de boeken om gaat toveren tot een onvergetelijke film. Nu staat schrijfster Leigh Bardugo klaar om ook in Nederland populair te gaan worden met haar De Grisha-reeks. Deze maand verschijnt het eerste deel, Schim & Schaduw. Het is een spannend, romantisch en vooral duister verhaal over een wereld die je niet snel zal en kunt verlaten. De beschrijvingen van de omgeving geven je kippenvel over het hele lichaam. Het boek heeft een heel andere sfeer dan fantasy-verhalen die zich afspelen in het Middeleeuwse West-Europa. De door Bardugo gecreëerde fantasy-omgeving in het land Ravka heeft iets Russisch. Zelf zegt ze haar verhaal te hebben gebaseerd op het Rusland ten tijde van de Tsaar, een alleenheerser aan het begin van de achttiende eeuw.

Ravka wordt al tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte. Het is een gebied dat als een vlek of soms als een sombere, vormeloze wolk wordt afgebeeld op landkaarten. Men zegt dat het een ondoorgrondelijke duisternis is, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Niemand wil of durft erheen. Door de komst van de Schaduwvlakte is het lot van land en haar inwoners onzeker. Alina Starkov, een klein en tenger meisje, is een van strijders van het eerste leger dat afreist naar deze duistere plek. Wanneer haar beste vriend Mal zwaargewond raakt tijdens een aanval op hun regiment, komt bij Alina een onbekende kracht vrij. Het blijkt uiteindelijk een kracht die de Grisha, het magische elitekorps van het land, nodig heeft om het koninkrijk te bevrijden. Het korps wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. Alina wordt meegenomen en mag helpen het door oorlog getergde land te dienen. De toekomst van Ravka ligt in haar handen. Het is erg belangrijk dat Alina alle geheimen van de Grisha leert kennen. Ook ontdekt ze haar eigen krachten, maar bovenal leert ze een kant van zichzelf kennen die ze liever nooit ontdekt had.

[quote]Wanneer haar beste vriend Mal zwaargewond raakt tijdens een aanval, komt bij Alina een onbekende kracht vrij.[/quote]

Schim & Schaduw is een boek dat gekarakteriseerd wordt door een heel sterk magisch systeem en een intrigerende omgeving. Bovendien zijn de hoofdpersonen bijzonder goed uitgewerkt. Ook laat Bardugo de afschuwlijke gevolgen van overheersende ideologieën zien. Dit maakt het boek niet alleen het lezen waard vanwege de bijzonder goed uitgedachte fantasywereld, maar ook vanwege de reflectie op zwarte bladzijden uit de geschiedenis van Europa.

schimenschaduwgroot

Boekgegevens

Leigh Bardugo, Schim & Schaduw, Blossom Books, ISBN 978 90 206 7974 8 (€ 16,95)

Foto: Kevin Rolly

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2014.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven