Willem Asman – Wondermans Eindspel

Waarom Afrika als decor? Het is een in de literatuur toch wat vergeten continent…
‘Ik verdiepte me al een tijdje in de Afrikaanse conflicten. Opeens vroeg ik me af: stel nou dat de telefoon gaat, bij mij, Willem Asman, en Kofi Annan belt mij op met de vraag wat ik voor oplossing voorstel. Wat moet ik antwoorden? Ik ben diep na gaan denken over de mogelijke oplossingen, maar kwam er –natuurlijk– niet uit. Dit boek is het resultaat van dat denkproces.’

Afrika krijgt weinig aandacht in de literatuur. Wat inspireerde je?
‘In mijn voorbereiding werd ik vooral getroffen door twee boeken, Wat is de wat van Dave Eggers en Een zondag aan een zwembad in Kigali van Gil Courtemanche. Het laatste is een schreeuwend en scheldend boek, ik vond het vervelend om te lezen. Wat is de wat vond ik echter prachtig. Eggers gebruikt een kinderstem – vaak gebruikt en een beetje clichématig, maar het werkt erg goed – om vanuit de rol van het onschuldige slachtoffer een verhaal te vertellen.’

Wat is het verschil tussen jou en de hoofdpersoon? Zijn jullie beiden even betrokken?
‘Jaap Vos heeft het land dat hij bezoekt, al eerder gered. Dacht hij. Nu moet hij hetzelfde klusje opnieuw opknappen. Het maakt zijn werk tamelijk zinloos. De levenservaring geeft hem een weinig hoopvolle, maar realistische kijk op de situatie.’

De diplomaat kan een ideaal karakter zijn om een oplossing voor het probleem te formuleren…
‘Dat wilde ik niet. Het leek me arrogant om met ‘de’, of zelfs maar ‘een’ oplossing te komen. Het is al moeilijk genoeg om het probleem goed onder woorden te brengen zonder naar haat, zoals Gil Courtemanche, of schuld te kijken. Afrika bewandelt een moeilijke weg, geregeld breekt er ergens een oorlog uit en ook in landen die vredig en stabiel lijken, zoals Kenia, kan het helemaal misgaan. Maar het is niet de taak van een schrijver om met een oplossing te komen, tenzij dat natuurlijk deel is van zijn verhaal. Mijn doel is het schrijven van een geslaagd boek: Wondermans eindspel.’
Willem Asman, Wondermans Eindspel, Uitgeverij Cargo, ISBN 978 90 234 3396 5 (€ 19,90)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven