Werkman (her)ontdekt zichzelf

De Omslag: mooie muizenissen van H.N. Werkman, of hoe een professionele wending rust brengt. De verstripte biografie, of toch gedeeltelijk, van de gefaalde zakenman die kunstenaar werd, is prettig opgetekend door stripmaker Barbara Stok.

De Groningse Hendrik Werkman – what’s in a name – vond onverwacht zijn roeping in de kunstwereld. Rond 1920 kreeg de boekdrukker rake klappen te verwerken. Het faillissement gaf hem echter ruimte om zijn (werk)leven te herzien en heil te zoeken in de kunst. De gefaalde ondernemer heeft de drukkunst zowat heruitgevonden toen hij ging experimenteren met zetmateriaal, kleurvlakken en letters.

Barbara Stok deed eerder ervaring op met Vincent, een stripverhaal over van Gogh, dat de meest vertaalde beeldroman van Nederland werd. Wat voor velen een unieke beeldtaal is, heet voor sommigen echter een eenvoudige, veelkleurige tot kinderlijke tekeningstijl.

De kleine, maar fijne novelle (gemaakt op verzoek van het Groninger Museum naar aanleiding zijn zeventigste sterfdag) leest dan als een trein. In een luttele tien minuten lees je het boekje uit, maar de kern, geluk bij een ongeluk, blijft hangen. Ten slotte geven twee afbeeldingen van Werkmans druksels een idee, maar uiteraard geen overzicht van zijn omvangrijke werk. De Omslag is bijgevolg een dankbare kennismaking met de expressionistische kunstenaar en/of een aanzet om ‘s mans veelzijdige werk (semi-abstracte schilderijen, prints, tekeningen, grafiek en klankgedichten) verder te verkennen.

de omslag

Boekgegevens

Barbara Stok, De omslag, Uitgeverij Nijgh & van Ditmar, ISBN 978 90 388 0037 0 (€ 12,50)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2015

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven