Wegdromen met Wonderland

Met Wonderland verschijnen voor het eerst young adult-kerstverhalen in de stijl van John Greens Let it snow, maar dan van Nederlandse en Vlaamse bodem! In de december-editie van de BKYA heb je al over deze primeur kunnen lezen – een initiatief van uitgever en schrijver Jen Minkman. Ook de andere auteurs die meewerkten aan de bundel vertellen je dolgraag over hun verhaal.

Marijke F Jansen over ‘Helse heenreis’:
‘Toen Jen mij vroeg of ik een verhaal wilde schrijven voor de kerstbundel Wonderland, had ik niet verwacht dat mijn verhaal zo’n serieuze wending zou nemen. Ik ging oorspronkelijk voor een luchtig verhaal, waarvoor de inspiratie ontstond in Zeeland, toen ik met familie een weekend in Cadzand was. Daar speelt mijn verhaal ‘Helse Heenreis’ zich ook af. Maar voordat ik het wist, glipten er flarden van mijn eigen ervaringen het verhaal in, waardoor het veel rauwer en dieper werd. Ik wilde de lezers iets meegeven over twee thema’s die veelvuldig voorkomen in Nederland, maar die nog niet de aandacht krijgen die ze verdienen: depressiviteit en alcoholisme. Maar bovenal de boodschap dat er altijd hoop is, ook al lijkt de situatie nog zo duister.’

Jennefer Mellink over ‘Kerst’mis’:
‘Mijn verhaal ‘Kerst’mis’ gaat over Lotte en haar vriendje Jochem die de kerstdagen dit jaar samen op Texel vieren. Het zou een romantische midweek moeten worden, maar niks verloopt volgens planning. Als Jochem plotseling verdwijnt, besluit Lotte hem in het donker te gaan zoeken. Maar is dat wel zo verstandig…
‘Het is een spannend verhaal met een romantisch tintje geworden. In die combinatie zat voor mij de uitdaging. Ik wilde dolgraag meeschrijven aan deze verhalenbundel, omdat er nog weinig origineel Nederlandstaligs in dit genre is. Het is een geweldig initiatief om daar verandering in te brengen! De winter is het gezelligste seizoen van het jaar en het wordt natuurlijk alleen maar leuker met een verhalenbundel binnen handbereik die de kerstsfeer tot leven brengt.’

Patty van Delft over ‘Droomband’:
‘Toen ik door Jen Minkman werd gevraagd om mee te werken aan Wonderland, was ik direct enthousiast. Samen met negen andere auteurs een mooie bundel creëren is natuurlijk een prachtig avontuur! Ik had al een tijdje het idee voor ‘Droomband’ liggen, met het etiket “daar ga ik ooit nog een keer wat mee doen.” Ooit nog een keer werd dus direct en ik moet bekennen dat ik een beetje nerveus was toen ik aan het verhaal begon. Het idee was er, maar ik had nog nooit eerder gewerkt met een woordlimiet of richtlijnen waar het verhaal aan moest voldoen. Bovendien is een kort verhaal toch iets heel anders dan een boek, waarin je alle tijd hebt om de personages en het plot uit te werken. Een echte uitdaging dus, die ik met beide handen heb aangegrepen.
‘Ik heb ‘Droomband’ dan ook met veel plezier geschreven, zeker omdat het zo anders is dan Drägan Duma. Al kon ik het natuurlijk niet laten om er een vleugje magie doorheen te weven – ik blijf tenslotte een fantasyschrijfster. Wonderland is een bijzondere bundel geworden met een diversiteit aan verhalen en personages. Ik ben trots dat ik daaraan heb mogen meewerken.’

Debora Elisabeth over ‘Mijn allerliefste’:
‘Natuurlijk riep ik volmondig “ja” toen Jen mij vroeg of ik weer een verhaal wilde schrijven voor één van haar verhalenbundels. Na het succes van Magisch wilde ik ook deze keer heel graag samen met andere auteurs wat moois neerzetten. Bij het thema kerst ging er bij mij alleen een ander (kerst)klokje luiden dan bij de meeste andere auteurs. Bij kerst denk ik niet aan elfjes of rendieren, maar aan het gemis van een geliefde en het verdriet wat dat met zich meebrengt.
‘Mijn verhaal ‘Mijn allerliefste’ vertelt dan ook het grimmige verhaal van twee jonge geliefden die door een oorlog niet samen kunnen zijn. Collin vecht in een land ver van hier voor zijn leven en Annabelle moet haar leven in Nederland voortzetten zonder hem. Op magische wijze weten de twee na maanden van stilte weer contact met elkaar te krijgen, tot het noodlot toeslaat en het aan één kant weer stilvalt. Een verhaal wat al menigeen in tranen heeft laten uitbarsten.’

Anne Nicolai over ‘Een wonder’:
‘Toen Jen Minkman me vroeg of ik mee wilde schrijven aan de kerstbundel Wonderland, kreeg ik meteen inspiratie. Ik wilde al langer een verhaal schrijven over een tijdreiziger en toen ik ging nadenken over het thema kerst, kwamen Wil en Lynn al snel tot leven. Natuurlijk kreeg het verhaal een paranormaal randje. En uiteraard veel sneeuw en romantiek. Ik vond het heerlijk om een kerstverhaal te schrijven en hoop dat jullie lezers er evenveel plezier aan beleven!’

Chinouk Thijssen over ‘It’s a match’:
‘Het idee van een meisje dat een date moet regelen voor een kerstfeest en dat doet via Tinder, zorgde ervoor dat de verhaallijn zich bijna vanzelf schreef. Er moest alleen nog een thrillerachtige spanning in verweven worden. Jen tikte me al snel op de vingers dat het iets te spannend werd voor een kerstverhaal. Daarna begon het leukste deel van het schrijven. Ik heb drie verschillende eindes geschreven. Hoe vaak mag je de toekomst veranderen van je personages? Ik leerde ze hierdoor steeds beter kennen. Sinds het schrijven voor Wonderland zit ik al helemaal in de kerstsfeer en ik kom er voorlopig niet uit.’

En ten slotte – last but not least – Jen Minkman zelf, die uiteraard als initiatiefnemer ook een bijdrage leverde aan de prachtige verhalenbundel Wonderland.

Jen Minkman over ‘De wensster’:
‘Ik ben dol op kerst en het idee bij te dragen aan een bundel vol romantische kerstverhalen kon ik niet aan me voorbij laten gaan. Mijn verhaal gaat niet alleen over liefde, maar ook over familiebanden. Over de oma van de hoofdpersoon die steeds warriger wordt omdat ze Alzheimer heeft. Dit is een autobiografische noot, want ook ik heb mijn oma steeds verder zien afglijden en zien veranderen in een persoon die ze helemaal niet was. Dat vond ik erg moeilijk. Mijn kerstverhaal is dus een beetje wishful thinking: wat als ik een wens had mogen doen toen ik met dat probleem worstelde? Ik hoop dat iedereen zal genieten van mijn verhaal ‘De wensster’!’

Boekgegevens

Jennefer Mellink, Jen Minkman, Chinouk Thijssen e.a., Wonderland. Young adult kerstverhalen, illustraties: Emmy van Ruijven, Uitgeverij Dutch Venture Publishing, 360 pagina’s (€ 17,95)

Het artikel over Wonderland verscheen eerder in de BKYA, editie december 2017.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven