Weduwe Solzjenitsyn publiceert zijn dagboek

Solzjenitsyn hield het dagboek bij tijdens zijn werk aan de romancyclus Het rode wiel. In deze romancyclus bestudeert Solzjenitsyn de Russische literatuurgeschiedenis. Om zichzelf te steunen tijdens de lange en intensieve arbeid, schreef hij het dagboek. Zijn weduwe wil dit nu, onder de titel Dagboek van een roman, uitbrengen. Haar doel is het imago van haar man bij te stellen. Solzjenitsyn wordt gezien als een man zonder twijfels. Dat beeld klopt niet, volgens de weduwe. Zijn dagboek zou dat aantonen.
Tevens is de weduwe bezig met een ander project: een publicatie van een verdichte versie van de Goelag-archipel, Solzjenitsyns bekendste publicatie. Het moet van drie delen terug worden gebracht naar één deel. Een dergelijke verdichte versie van deze boeken is in Amerika al gepubliceerd, en volgens de weduwe is Rusland er nu ook klaar voor.

Solzjenitsyn overleed vorig jaar op 89-jarige leeftijd. In 1970 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur; in de jaren daarna verscheen zijn roemruchte Goelag-archipel, een bijzonder lijvig drieluik over de Siberische kampen waar de Sovjetdictatuur vele duizenden gevangenen naar deporteerde. Velen keerden niet levend terug.
Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven