De een heeft een grote neus, de ander flaporen. Iedereen ziet er op zijn eigen manier gek uit. Maar een gewei op je hoofd? Daar hebben weinig mensen last van. Wat zou jij doen als je met zo’n ding op je kop wakker werd?
Het prentenboek Wat zou jij doen? stelt je nou juist die vraag. Op de grappige tekeningen van Guido van Genechten is te zien hoe een jongetje op een nacht wakker wordt met een gewei op zijn hoofd. Verder is het een heel normaal jochie, met krulletjes en een streepjesshirt. Maar ja, hij heeft dus wel een gewei. ‘Zou je naar school durven met dat rare ding op je hoofd?’ vraagt Van Genechten. ‘Of zou je het gewei proberen te verstoppen voor je klasgenootjes? Hoe lang zou het duren, denk je, zonder dat iemand iets in de gaten kreeg?’
Op de vrolijke tekeningen is ondertussen te zien dat het jongetje zijn gewei probeert te verstoppen onder allerlei soorten doeken, maar dat zijn klasgenoten het geval toch ontdekken. En hem vervolgens flink uitlachen. Het is dan ook logisch dat het jongetje aan zijn vader vraagt om het geweivan zijn hoofd te zagen, en zelfs naar de dokter gaat om te ontdekken wat eraan te doen valt.
Maar wat nu als dat allemaal niet helpt? Zoals Van Genechten zijn lezers vraagt: ‘Zou je dan maar proberen er het beste van te maken?’ Geweien zijn namelijk flink handig. Je kunt jezelf veranderen in een lopende kapstok, een zingende kerstboom, of een hartstikke leuk spel voor op het schoolplein. En wie weet: misschien ontmoet je nog wel een vriendje of vriendinnetje dat net zo’n mooi gewei heeft als jij!
Wat zou jij doen? is een geinig voorleesboek met een mooie boodschap: wees trots op de dingen die je anders maken. Bovendien kan dit verhaal voor leuke filosofische gesprekken met je kinderen zorgen. Een gewei is dan slechts het startpunt voor de creatieve ouder. Wat zou jij bijvoorbeeld doen als je wakker werd met een rode clownsneus, of een hele lange apenstaart? Belangrijkere vragen zijn er niet. Nou ja, in ieder geval geen leukere.
Boekgegevens
Guido van Genechten, Wat zou jij doen?, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2552 7 (€ 15,95)
Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie september 2015