Voor een echt succesvol leven

Wat vind je van alle succesboeken die verschijnen?
‘Ik moet er om lachen. Ze zijn meestal weinig theoretisch en missen diepgang. Typ de term ‘succes’ in op Amazon.com en je vindt tienduizend boeken. Er wordt alleen nooit in beschreven waar succes eigenlijk voor nodig is. Als je het over geluk hebt, weet iedereen: dat is iets fijns. Maar bij succes is dat niet evident. Toch wordt die aanname steevast gemaakt. Curieus.’

Je schrijft dat in een wereld waar de succesgedachte heerst, het moeilijk is om niets na te streven. We zijn slachtoffers van de succesgedachte. Bestaat er geen vrije wil?
‘Jawel, maar we zijn veel minder vrij dan we zelf denken. Het voelt alsof ik zelf bedenk wat ik denk, maar het is vaak niet zo. Bijna alle gedachten zijn ideeën die anderen voor jou hebben bedacht. De vrije wil is vooral de ervaring van vrijheid. Zie de ideeënwereld als een soort kookboek. Je kunt zelf een recept kiezen, maar het recept is al geschreven.’

In feite zeg je over alles om ons heen – levende wezens, dingen, gedachten – dat het feit dat ze voortbestaan niet noodzakelijkerwijs iets zegt over de kwaliteit, maar vooral dat het goed is in voortbestaan. Is dat niet ontluisterend?
‘Voor mij niet. Misschien vinden sommige mensen het niet leuk om te horen, maar ik laat graag zien hoe ik het zie. Het leven dat je leidt, hoeft nergens toe te leiden. Maar ik ben zelf ook zo’n gek die slachtoffer is van de succesgedachte, hoor. Met mijn boekjes probeer ik te bereiken dat mensen niets bereiken ook goed gaan vinden. Heel paradoxaal. Als ik echt een verlicht persoon was, zou ik geen boekjes hoeven schrijven.’

Bas Haring, Voor een echt succesvol leven, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, ISBN 978 90 388 3124 4 (€ 17,50)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven