Vijf boeken die de filosofie doen opleven

De filosofie. Het is de discipline waar de afgelopen jaren steeds minder plaats voor bleek te zijn aan de Nederlandse universiteiten: Door het afnemende aantal studenten wijsbegeerte wordt het bestaan van de studie bedreigd. Gelukkig staat de maand April dit jaar in het teken van de filosofie, tijdens de maand van de filosofie. Het belang van de wijsbegeerte kan onder de aandacht worden gebracht! Welk filosofisch boek kunt u deze maand lezen? Hieronder volgen vijf uiteenlopende titels.

Bert van DamIn de eerste opvallende titel, Boem! Makbuntu Het model voor de zin van het leven, heeft voormalig topmanager Bert van Dam zijn levensfilosofie neergepend. Het woord Makbuntu bestaat uit de woorden maktub (Arabisch voor ‘het staat geschreven’) en ubuntu (Zoeloe voor ‘één zijn met je omgeving’). Door het makbuntu-model, dat zich richt op creatie, liefde en genieten, hoopt van Dam de lezer handvaten te bieden voor het najagen van een zinvol leven. Van Dam geeft alle gelukzoekers een praktische gids om meer te genieten van het alledaagse!

Boekgegevens

Bert van Dam, Boem! Makbuntu Het model voor de zin van het leven, Uitgeverij Paris Books, 125 pagina’s, ISBN 978 94 921 7908 1 (€ 16,50) 
Alain de BottonIn Weg van de liefde, het nieuw verschenen boek van Alain de Botton, wordt op een herkenbare manier afgeschilderd hoe mensen romantische relaties aangaan en deze in stand houden. Vanuit zijn filosofische achtergrond bekritiseert de Botton de ideeën van vandaag de dag over liefde en romantiek. Hij verstoot het beeld van de romantische en onbegrensde liefde. De Botton concludeert daarentegen dat liefde moet worden aangeleerd. Door ervaring en tijd krijgt men de liefde onder de knie. Weg van de liefde is een boek dat menig blik op relaties doet verruimen.

Boekgegevens

Alain de Boton, Weg van liefde, vertaling: Jelle Noorman, Atlas Contact Uitgeverij, 240 pagina’s, ISBN 978 90 450 2407 3

Fulvia Degl'InnocentiFilosoferen over de liefde is niet alleen weggelegd voor volwassen. Dit laat Fulvia Degl’Innocenti zien in Liefde, wat is dat eigenlijk? In dit kinderboek gaat een jong meisje al op zoek naar het antwoord op deze grote levensvraag. Langzamerhand ontdekt het meisje dat liefde op verschillende manieren beleefd kan worden. Haar vriendinnetje voelt bijvoorbeeld de liefde door haar knuffeldier, haar opa door het planten van bloemen. Met Liefde, wat is dat eigenlijk? kunnen kinderen op een speelse manier nadenken over de liefde.

Boekgegevens

Fulvia Degl’Innocenti, Liefde, wat is dat eigenlijk?, Uitgeverij NBD/Biblion, ISBN 978 94 620 2118 1 (€ 12,95)
Rene ten BosEen minder geliefd onderwerp, namelijk de bureaucratie van de moderne maatschappij, wordt besproken door René ten Bos in Bureaucratie is een inktvis. Het werk is bedoeld voor ons allemaal; we leven namelijk allemaal in een wereld met ingewikkelde organisaties en verstikkende bureaucratie. Ten Bos vindt dat de oorsprong en de aard van de bureaucratie aan het licht moeten komen. De bureaucratie is zo groot dat een overzicht uiteindelijk ontbreekt. Filosofische inzichten, zoals gebruikt door Ten Bos, zouden kunnen helpen in het labyrint van de bureaucratie.

Boekgegevens

René ten Bos, Bureaucratie is een inktvis, Uitgeverij Boom, 192 pagina’s, ISBN 978 90 895 3631 0 (€ 19,90) 

De laatste titel, Vroeger waren we onsterfelijk, is een autobiografisch werk van Bert Keizer. Keizer blikt terug op de tijd dat hij als jongere de katholieke kerk verliet en zich stortte op de filosofie. Uiteindelijk, afgeschrikt door de filosofie, belandt hij in de medische faculteit. Dit blijkt zijn toegangsweg om kennis te maken met de goddeloze maatschappij. Gedurende zijn hele leven wordt Keizer beïnvloed door het geloof, de filosofie en de geneeskunde. Grote denkers, zoals Beckett en Wittgenstein, houden hem op de been tijdens de herkenbare zoektocht naar zingeving.

Boekgegevens

Bert Keizer, Vroeger waren we onsterfelijk, Uitgeverij Leminscaat, 296 pagina’s,  ISBN 978 90 477 0800 1 (€ 19,95)

 

 

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven