‘Het vermoeden van talent, is duidelijk’

Het Nederlandse taalgebied is rijk aan jong schrijftalent. Dat werd afgelopen zondag maar al te duidelijk tijdens de finale van Write Now! 2016. Nederland, Vlaanderen én Suriname waren vertegenwoordigd bij de schrijfwedstrijd. De Arnhemse Roos Vlogman mag zich uiteindelijk de winnaar noemen.

LITERAIRE RONDLEIDING WR RDAM 2O16 vcornel(c) 5224Uit duizend jongeren en maar liefst vijftien talentvolle finalisten werd de 23-jarige Roos Vlogman door de jury aangewezen als winnaar van Write Now! 2016. Ze had al tweemaal eerder de finale bereikt, maar deze keer mocht ze met de hoofdprijs, bestaande uit een MacBook, een schrijfcursus, een columnreeks en optredens tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival en Crossing Border, naar huis. ‘Het voelt ontzettend goed, maar ik heb wel een beetje in m’n broek geplast,’ reageert Roos nadat de winst bekend werd gemaakt. Haar verhaal Sessie 51, over een cliënt die een psychiater probeert te verleiden, steeg volgens de jury boven de andere verhalen uit. ‘Het is duidelijk dat deze schrijver een emotioneel intelligente auteur is. Iemand die erin slaagt de psyche van personages met een aantal zinnen voelbaar en levend te maken.’ Voor het komende jaar heeft Roos al plannen gemaakt: ‘Ik ga naar Zuid-Afrika om aan mijn poëziedebuut te werken’.

Workshop zondag WR RDAM 2016 vcornel(c) 5278Naast de juryprijs was er ook een publieksprijs te vergeven. De Surinaamse Anyra Hamat ging er met deze eer vandoor. Ze won een iPad en haar gedichtenreeks Jij gelooft in die dingen, en andere gedichten zal in De Morgen worden gepubliceerd. Anyra’s inzending voor Write Now! is geschreven onder een pseudoniem. ‘Ik hoop ooit twee topcarrières te hebben. Eén met mijn echte naam en één onder mijn pseudoniem,’ vertelt Anyra. In haar dankwoord, dat ze diezelfde ochtend voor de zekerheid schreef, bedankte ze de mensen die haar werk onder de aandacht brachten. Ook verwees ze naar haar ontbrekende oogmake-up. ‘Ik heb vanochtend expres geen oogmake-up aangebracht voor het geval dat ik moet huilen,’ legt Anyra uit.

Er stond, naast de prijsuitreiking, meer op het programma van de feestelijke middag. Dichteres en jurylid Ellen Deckwitz gaf het publiek poëzie les aan de hand van haar Olijven moet je leren lezen. Flip Noorman bracht sfeer in de zaal met zijn opzwepende liederen. Hij zong twee nummers en improviseerde vrolijk verder met gedichten toen zijn gitaar het begaf. Gelukkig had hij zijn banjo mee en werd het een feest toen Flip én het publiek voluit Wie de koe zongen.

Naast Roos en Anyra kregen Jante Wortel en Robin Ray Tuesday Barry grote complimenten van juryvoorzitter Mirke Kist (winnaar Write Now! 2015). ‘Het vermoeden van talent, is duidelijk,’ prees Mirke. De kans is groot dat we bij een volgende editie meer van hun zullen horen.

De verhalen van de finalisten kun je nog nalezen via de website van Write Now! op www.writenow.nu

Foto bovenaan: © Vera Cornel
Foto’s in de tekst: © Vera Cornel 

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven