Van klacht naar kans: de dokter houdt je ziek

Van klacht naar kans is de nieuwe visie op klachten van dwarsdenkende huisarts Juriaan Galavazi. De reguliere geneeskunde is en blijft de basis, maar Juriaan geeft de mogelijkheid om breder naar klachten te kijken.

PROMOTIE – Met het recept in de hand vervolg je je weg. Niet beseffende dat zowel de dokter als jij zojuist een afslag hebben gemist. Dat het diezelfde weg is die mede de oorzaak is van de klacht waarvoor je gekomen bent.

Ze is eind veertig en is kapster. Ze komt bij mij op het spreekuur omdat ze al maanden klachten aan haar linker schouder heeft. Jaren geleden heeft ze dezelfde klacht aan de andere schouder gehad. Na meerdere injecties en uiteindelijk een operatie zijn de klachten toen nagenoeg verdwenen. Ze wil nu graag een oplossing, want het belemmert in haar werk, sport en dagelijks leven.
Na onderzoek leg ik haar de mogelijkheden uit: oefentherapie, pijnstilling, een injectie of verwijzing naar een orthopeed… Dan vraag ik of ze er voor open staat om hier ook op een andere manier naar te kijken.
Stel dat je lichaam slimmer is dan je hoofd, zeg ik: wat zou de klacht je dan kunnen vertellen? Met andere woorden; zijn er situaties in je leven die deze klacht zouden kunnen veroorzaken of op een negatieve manier kunnen beïnvloeden? Zou het kunnen dat daar waar je met je hoofd geen “nee” zegt, je lichaam het voor je gaat doen?
Ze kijkt me met grote ogen aan. Zo had ze het nog niet bekeken. Ze geeft toe dat ze al jaren geen plezier meer heeft in haar werk. Toch gaat ze maar door. Ze heeft een eigen kapperszaak en soms wel 40 tot 60 uur per week…
Wanneer we dagelijks iets doen, wat we eigenlijk diep van binnen niet meer willen. En we blijven er toch maar mee doorgaan omdat je hoofd zegt dat er geen andere optie is. Dat als je doorgaat het wel beter zal worden. En je ondertussen iedere dag je klacht onderdrukt, negeert of wil dat het weg gaat. Hoeveel spanning denk je dat dat gaat geven? Je lichaam zal je kenbaar blijven maken dat er iets moet gebeuren. Je houdt echter de vrijheid om er wel of niet iets mee te doen. Ga je focussen op de klacht om er zo snel mogelijk vanaf te komen, of ben je bereid om te kijken wat er in je leven om verandering vraagt?
Maar al te vaak gaat de dokter te makkelijk mee in de vraag van de patiënt om hem of haar van de klacht af te helpen. De quick-fix. Vanuit de overtuiging dat je als dokter de patiënt het beste dient wanneer je de klacht direct wegneemt, wordt er nog te vaak klakkeloos medicatie voorgeschreven. Mede door tijdsdruk en protocollen. Naar mijn idee missen zowel de dokter als de patiënt hier een afslag. Voor de duidelijkheid, ik ben niet tegen medicatie. Daar waar de focus nu te veel ligt op het wegnemen van slechts de symptomen, zou er vaker onder de motorkap gekeken mogen worden om te onderzoeken wat de daadwerkelijke oorzaak van de klacht is. En zo te komen tot een meer structurele oplossing.
Bij het volgende gesprek ziet ze in dat ze al jaren liever iets anders wilde doen. Haar rechter schouder trok toen al aan de bel om haar leven een andere invulling te geven. Nu, bijna 8 jaar later, krijgt ze een tweede kans.

Boekgegevens

Juriaan Galavazi, Van klacht naar kans. Verbeter je leven door naar je lijf te luisteren, Kosmos Uitgevers, 272 pagina’s (€ 22,50)

www.kosmosuitgevers.nl
www.dokterjuriaan.nl

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven