Van bierviltje tot Grand Départ

Le Tour de France: je hebt er niets mee of je bent er wild van. Een middenweg is er niet. Radioverslaggever en schrijver Jeroen Wielaert behoort duidelijk tot de tweede categorie.

De Utrechtse Wielaert heeft samen met Dick Heuvelman meer dan twaalf jaar geleden een zaadje gepland om de Tour de France van start te laten gaan in de Domstad. Wat begon als een concept op twee bierviltjes – die als rode draad door het boek heen lopen – eindigt op 4 en 5 juli van dit jaar in de apotheose: op die data zullen een tijdrit en een etappe door het centrum van Utrecht de boeken in gaan als de zesde tourstart in Nederland.

Het proces om de Tour naar Utrecht te halen ging niet zonder slag of stoot; het was een echte tour de force. In De Tour van Utrecht geeft Wielaert een kijkje in de keuken van al het lobbywerk. Niet alleen de jubelmomenten komen aan bod, maar ook de dieptepunten en de concurrentiestrijd met Rotterdam worden met de nodige minachting beschreven. De verloren slag rondom de tourstart van 2010, waarbij oud-burgemeester Ivo Opstelten een hoofdrol opeist, raakte schrijver Wielaert behoorlijk in zijn trots.
Twee bierviltjes met een opzet op tafel leggen om de tour je stadje binnen te halen is één, maar het plan dan ook uitvoeren is een ander verhaal. Toch ligt er succes in het verschiet: middels de stichting ‘Tour Sous le Dom’, een lange adem en de nodige passie krijgen de inwoners van de stad Utrecht straks wel een mooi wielerevenement voorgeschoteld.

De Tour van Utrecht leest als een bergetappe met cols van de buitencategorie. Met de nodige swing beschrijft Wielaert niet alleen de geschiedenis van het lobbywerk, maar vooral zijn eigen verhaal van twaalf jaar leven met de mogelijkheid dat de tour in je stad gaat starten. De onzekerheid die hij heeft gevoeld en de liefde en bijdragen van zijn vrouw en dochter gedurende het hele proces komen ook aan bod. Interessant is Wielaerts relatie met Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France. De term vriendschap is te groot, maar wederzijds respect en bewondering wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Prudhomme schreef niet voor niets het voorwoord van dit boekwerk. Verder spat vooral Wielaerts liefde voor zijn Utreg van de pagina’s af. Hij beschrijft aan de hand van de route de geschiedenis van de stad als een reisgids. Dit maakt het ook niet direct een wielrenboek, maar wel een boek voor wielerliefhebbers.

Foto: Loes Noy

Tour van Utrecht

Boekgegevens

Jeroen Wielaert, De Tour van Utrecht, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 3878 7 (€ 17,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2015

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven