Tranentrekker

Poems that make grown men cry van Anthony en Ben Holden werd onlangs besproken aan de tafel van De Wereld Draait Door. Op de vraag van Matthijs van Nieuwkerk aan Joost Prinsen welk gedicht hem ontroert droeg hij het gedicht ‘Ben Ali Libi’ van Willem Wilmink voor.

Dolenthousiast opperde Van Nieuwkerk vervolgens dat er een Nederlandse variant diende te komen. Nick Muller, journalist, kwam op het idee om een Nederlandse bundel samen te stellen aan de hand van interviews die hij afnam. Muller nam daarom contact op met 150 bekende Nederlanders en Vlamingen. Sporters hadden er geen oren naar. Jammer; ik was zo benieuwd naar de keuze van Epke Zonderland of Arjen Robben.

In Gedichten die mannen aan het huilen maken leiden 64 bekende mannen een gedicht in. Onder henbevinden zich bijzondere mensen. De onlangs overleden René Gude, filosoof en Denker Des Vaderlands, zorgt voor ontroering in zijn inleiding op ‘Essay over de mens’ van Alexander Pope. Gude vertelt dat hij dankzij filosoof Descartes ervoor uit durft te komen een huilende man te zijn. In het essay wordt de mens ontkleed zonder daarbij aan Descartes te refereren.

Een andere interessante BN’er is Henk Schiffmacher. Hij schrijft over zijn jeugd in Harderwijk: een tijd van jenever, kroegen, hoerenkasten en beschonken getatoeëerde vissers. Het gedicht ‘Verdrinken’ van Jan Pieter Heije is zijn tranentrekker. ‘Kampbegrafenis’ van Willem Brandt doet Willem Nijholt denken aan zijn tijd in een jappenkamp. Een aangrijpend vers die je naar de strot grijpt om nooit meer los te laten. André Kuipers, de arts die bekendheid verwierf als ruimtevaarder, leidt een gedicht in die speciaal voor hem geschreven is. Op Wereldpoëziedag heeft hij ‘Aan een ruimtevaarder’ van de nog onontdekte ster Marjolein van Heemstra voorgedragen in het ruimtestation I.S.S.

Tussen degenen die een bijdrage leveren aan de bundel zitten ook enkele mensen waarvan je je afvraagt of ze überhaupt wel beschikken over traanbuizen. Zelfs politici blijken ontroerd te kunnen raken. Dries van Agt verklaart zijn keuze voor het gedicht ‘Nestoriaanse Kwatrijnen’ van de Surinaamse dichter Hugo Pos. Alexander Pechtold leidt het gedicht ‘Voortgang’ van Tim Stoop in, dat verhaalt over een wereld die je door moet geven aan je kinderen. Een wereld waar vergankelijkheid op de loer ligt.

Gedichten die mannen aan het huilen maken is dus niet alleen een mooie verzameling ontroerende gedichten, maar een intrigerende blik in zowel het hart als de tranen van bekend Nederland. Een aanwinst voor de poëzie én de boekenkast.

Gedichten

Boekgegevens

Nick Muller, Gedichten die mannen aan het huilen maken, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2830 2 (€ 17,50)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2015

Berichten gemaakt 5312

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven