Toegesproken door de dood

Het beeldverhaal Gewonde stad over de Duitse bezetting van Leuven in de Eerste Wereldoorlog is een geslaagde graphic novel, die met recht literair te noemen is. Woord en beeld laten precies zien wat de makers willen dat er wordt overgebracht, zonder dat er te veel wordt uitgelegd.

In de blauwgrijze tekeningen van Gerolf Van de Perre en de trefzekere woorden van Johanna Spaey is de lucht zwanger van angst. De slag om Leuven begint op 4 augustus 1914, en vormt het begin van een reeks moorden op de burgerbevolking en brandstichtingen die het verstand te boven gaan. Als de Duitsers in de door hen bezette stad beschoten lijken te worden is hun represaille disproportioneel. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van de Belgische koning, een inwoonster van Leuven, een Belgische en een Duitse soldaat – al heb je soms eerder het idee dat het de dood zelf is die je aanspreekt.
Tegen een achtergrond met wat lijkt op de schimmen van de Leuvenaren opent Gewonde stad met het volgende: ‘Ik weet: u wilt niets liever dan uw oren toestoppen met zachte was en wachten tot mijn lokroep is uitgedoofd. Ik weet: u lacht en u zingt en u werkt liever. Ik weet: daarom hou ik van u. Maar niet vandaag.’ Hou je hart vast als je in Gewonde stad begint te lezen: de oorlog is begonnen, maar het einde is zoek.

Gewonde stad

Boekgegevens

Gerolf Van de Perre & Johanna Spaey, Gewonde stad, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 854 2523 6 (€ 29,95)

Dit artikel verscheen in de Boekenkrant, editie juni 2014.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven