De redactie tipt: De magie van kerst

Het is bijna kerst. De tijd waarin familie bij elkaar komt om uitgebreid te dineren, waarin cadeautjes worden gegeven en liedjes worden gezongen. Kerst is ook de tijd om heerlijk een boek te lezen met warme chocolademelk erbij. De redactie tipt drie boeken die dat gevoel perfect weerspiegelen.  

Door Adinda Graafland  

Wintermagie van bestsellerauteur Nora Roberts is een echt feelgood-boek, dat wij adviseren te lezen met een warme kop thee en wat koekjes erbij. Gabriel Bradley, de beroemdste schilder van het moment, woont in een afgelegen blokhut. Onderweg naar huis in een hevige sneeuwstorm komt hij de hoogzwangere Laura tegen. Hun auto’s botsen bijna tegen elkaar op, maar Laura weet hem net te ontwijken. Gabriel is bezorgd over haar en weet dat ze niet verder kan reizen in dit weer, dus stelt hij voor dat ze met hem mee naar huis gaat. Ondanks dat hij niet blij is met haar aanwezigheid, probeert hij haar zo goed als het kan te helpen. Hij komt erachter dat Laura ergens voor vlucht, voor iemand die haar baby zou willen afpakken. Gabriel wil het hele verhaal weten, maar Laura houdt haar lippen stijf op elkaar.  
Wintermagie zit vol liefde en mysterie. De mooie zinnen en het fijne taalgebruik van Roberts maken het boek luchtig en makkelijk te lezen. Ondanks dat er een raadsel opgelost moet worden, valt het boek niet zwaar. Precies wat we van een feelgood-boek willen. Met het sprankje magie dat de winter brengt, is dit verhaal helemaal af. Voor iedereen die even lekker wilt zwijmelen, is dit echt een aanrader! 

Nicholas Sparks, bekend van The Notebook, heeft met zijn nieuwe roman De wens een prachtig kerstverhaal neergezet. Een dat je zowel doet janken als glimlachen. Maggie Dawes is een gerenommeerde reisfotograaf en woont in New York City, waar ze een succesvolle galerie runt. Ondanks dat ze normaal gesproken op reis gaat om te fotograferen, zit ze dit jaar thuis tijdens de feestdagen, worstelend met een medische diagnose, kanker. Op haar sociale media vertelt ze daar ook over: ‘Ik haatte die ziekte meteen al. Maar hij raakte toch aan me gehecht.’ Ze was gezond, sportte en had dit niet verwacht. Nu wordt ze steeds afhankelijker van haar personeel, waaronder de net aangenomen Mark Price. Hij is een fan van haar video’s. Eerst vertrouwt Maggie hem daarom niet, maar dat verandert. Hij wordt haar dierbaar en ze vertelt hem dan ook over een kerst van tientallen jaren geleden. ‘Ze was stervende, ze was echt stervende, en het drong plotseling tot haar door dat ze op het punt stond haar allerlaatste kerstmis mee te maken.’ 
De wens grijpt je direct. Op de eerste pagina’s word je al geconfronteerd met het onderwerp kanker, dus je weet meteen dat dit geen licht boek zal zijn. Toch is het een prachtig verhaal over een kerst van toen en nu.  

Ooit gewenst dat het elke dag kerst zou zijn? Noëlle in het boek Langste. Kerst. Ooit. van Lisette Jonkman wenst dat ook iedere keer. Zelf is ze jarig op 25 december, op kerstdag dus. Elk jaar organiseert ze een kerstdiner voor een select groepje vrienden en familie. Dan maakt ze haar eigen Christmas Checklist voor hoe de dag eruit moet komen te zien. Dit jaar zijn er twee gasten die te vroeg aankomen. Ze helpen dan ook graag om dit kerstfeest tot een goed einde te brengen. ‘Dan zou ik die handjes maar laten wapperen. Het is tenslotte wel Noëllekerst, niet een of ander lanterfanterfeestje.’ Vervolgens gaat echter alles fout. Haar dure kristallen sneuvelen, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht en haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex. Wanneer Noëlle in bed ligt, is ze opgelucht dat het toch niet elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker, op eerste kerstdag.  
Langste. Kerst. Ooit. is een hilarische roman vol nostalgische kerstmagie. Van de kerst-cd’s die het hoofdpersonage opzet tot het gezellige traditiegetrouwe familiediner en alle problemen die daarbij komen kijken. Een feelgood-roman die perfect is om deze kerst zelf te lezen of cadeau te doen. 

Nora Roberts, Wintermagie, vertaling: Els Papelard, uitgeverij HarperCollins, 496 pagina's (€17,99) 

Nicholas Sparks, De wens, vertaling: Tasio Ferrand, uitgeverij Boekerij, 400 pagina's (€20,99) 

Lisette Jonkman, Langste. Kerst. Ooit., uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 265 pagina's (€20,99) 

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2022.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5317

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven