Stripschapprijs 2016 voor Maaike Hartjes

Elk jaar kent het bestuur van Het Stripschap een aantal prijzen toe. De belangrijkste prijs is de Stripschapprijs. De prijs wordt toegekend voor een heel oeuvre. De Stripschapprijs 2016 gaat naar Maaike Hartjes.

Maaike Hartjes (1972) is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de generatie tekenaars uit de jaren negentig. Met Barbara Stok en Gerrie Hondius, werd zij tot de ‘Grote Drie’ van de zogenaamde vrouwenstrips gerekend. Bijna tien jaar tekende Maaike wekelijks kleine dagboekstripjes voor Viva. Daarnaast werkte ze als illustrator en cartoonist en had ze een wekelijkse strip in nrc.next. Ook maakt ze reisverslagen in stripvorm, onder andere van haar reizen naar China en Zuid-Afrika, die werden gepubliceerd in de Volkskrant.
Gedurende haar meer dan twintigjarige carrière zocht Maaike altijd naar het ongrijpbare, echter zonder zich tegen de gevestigde orde te willen afzetten. Als stripmaker is zij eerder een waarnemer dan een verteller. Observaties lijken als een rode draad door haar werk te lopen.
De commissie voor de Stripschapprijzen beloont niet alleen het feit dat Maaike Hartjes in bijna vijfentwintig jaar is uitgegroeid tot één van de belangrijkste stripmakers van haar generatie, maar benadrukt ook haar doorzettingsvermogen en inzet voor de branche. Maaike was één van de eerste voorzitters van de BNS (Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers), Binnen deze vereniging heeft zij zich vooral hard gemaakt voor meer werk voor stripmakers binnen het bedrijfsleven. Zelf gaf zij daarmee een voorzet met haar werk als snelcartoonist tijdens vergaderingen en congressen.
Binnen de BNS heeft ze zich ook bezig gehouden met het auteursrecht en het beeldrecht. Maaike’s laatste project Tekeningen Rekeningen is een logisch gevolg op deze werkzaamheden tijdens haar voorzitterschap.
hartjes 2
Strip2000
De P.H. Frankfurterprijs voor bijzondere verdiensten gaat naar Strip2000. Deze uitgeverij is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste spelers in het stripveld met vooral Nederlandse en Vlaamse strips. In het najaar van 2015 heeft Strip2000 een enorme klap te verwerken gekregen door het plotselinge overlijden van Peter van der Heijden, die het hart en de ziel van de uitgeverij was. Het is daarom bewonderenswaardig dat de naaste medewerkers van Peter besloten hebben zijn droom voort te zetten en verder te gaan met de uitgeverij.

De Stripschapprijs, de P.H. Frankfurterprijs en de jaarlijkse albumprijzen worden uitgereikt op zondag 28 februari tijdens De Stripdagen in Rijswijk. Meer Informatie is te vinden op de site van De Stripdagen.

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven