Sprookjesachtige aubade voor een bestsellerauteur

Afgelopen zondag werd in een volle Amsterdamse Koningskerk de tachtigste verjaardag van schrijfster Cynthia Mc Leod gevierd. Muziek, dans en speeches waren onderdeel van een heuse aubade voor de schrijfster van Hoe duur was de suiker. Mc Leod maakte met het boek de Surinaamse geschiedenis toegankelijk voor een groot publiek.

Cynthia Mc Leod kwam speciaal voor deze middag over uit New York en kreeg een warm welkom. Ze werd muzikaal onthaald door leden van het Haagse vrouwenkoor Afimo, die terwijl ze zongen en dansten een loper voor haar uitlegden. Het kleurrijke licht dat door de kerkramen viel, gaf haar entree een bijna sprookjesachtig karakter mee.
Uitgever Kees de Bakker van Conserve kwam als eerste aan het woord en herinnerde zich het moment nog goed waarop hij Cynthia voor het eerst ontmoette. ‘Het moet ruim twintig jaar geleden zijn. Ze liep voor me naar boven op de trap naar de uitgeverij en pakte de trapleuning vast, die gelijk afbrak. Ik ving haar op in mijn armen en we kregen een band die altijd stand gehouden heeft.’ De auteur bracht zo’n tien boeken uit bij de uitgeverij. De bestseller Hoe duur was de suiker is inmiddels aan de eenendertigste druk toe. Binnenkort verschijnt er zelfs een Zweedse vertaling van het boek over de joodse plantersfamilie in Suriname.
Er werd ook een nieuwe uitgave gepresenteerd. Specialiste in de Caribische letterkunde: Cynthia Abrahams schreef een biografisch werk over Mc Leod, getiteld Het lot was mij gunstig gezind. In het boek vertelt de schrijfster openhartig over haar jeugd, schooltijd en haar loopbaan als docent, ambassadeursvrouw en auteur.
Tussen de speeches door was er veel muziek. Zangeres Denise Jannah had speciaal voor Mc Leod een intiem verjaardagsliedje geschreven. Verder waren er expressieve klanken van fluitist Ronald Snijder. Meer was er niet nodig om in een feeststemming te komen.
In een kort interview met minister van Cultuur Jet Bussemaker bleek dat zij goede herinneringen had aan Hoe duur was de suiker.  Ze sprak lovende woorden over het boek, dat veel indruk maakte. ‘Het verhaal wordt vanuit de kolonisator geschreven op een manier die gelijk pakt.’ De Surinaamse geschiedenis verdient volgens de minister nadrukkelijker een plek in het Nederlandse onderwijs.
Het praatje van  Jean van de Velde sloot daar goed bij aan. De regisseur van de succesvolle film (en serie) naar het boek had het over een lessenserie die speciaal voor middelbare scholieren ontwikkeld was. De kennis over ons slavernijverleden wordt zo doorgegeven aan de nieuwste generatie.
Cynthia Mc Leod zelf voelde zich wat ongemakkelijk bij zoveel eer. Dat bleek zeker uit haar dankwoord. ‘Ik heb gewoon vaak geluk gehad in mijn leven. Als ik iets wilde, dan gebeurde het. Ik wilde schrijfster worden en ik werd het. I had faith on my side.’

20161023_122140
Schrijfster Cynthia Mc Leod werd muzikaal onthaald door leden van het Haagse vrouwenkoor Afimo in de Amsterdamse Koningskerk.

Boekgegevens

Cynthia Mc Leod, Hoe duur was de suiker, Uitgeverij Conserve, 304  pagina’s, ISBN 978 90 5429 448 1 (€ 20,00) 

Berichten gemaakt 867

Eén gedachte over “Sprookjesachtige aubade voor een bestsellerauteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven