Redactiestagaire: van voetballen met Arjen Robben tot discussiëren met John Boyne

Een puntenlijstje waarin staat wat er van je verwacht wordt bij een baan of stage kennen we allemaal wel, maar hoe ziet een stage bij de Boekenkrant er in de praktijk uit? Lees mijn ervaringen als redactiestagiaire!

Toen ik in september de Boekenkrant-redactie kwam versterken had ik een globaal idee van wat me te wachten stond, maar er was vooral een ding dat ik zelf heel graag wilde bereiken: het ontwikkelen van een eigen (schrijf)stem. Met een bijbaantje in een boekenwinkel achter de rug kreeg ik van steeds meer mensen te horen dat ik toch echt meer met mijn boekenkennis moest doen. Door mee te draaien op de Boekenkrant-redactie stond ik vanaf de eerste dag meteen midden in de boekenwereld en mocht ik direct mijn eigen stukken schrijven.

Boekenkrant NicoleDe globale taken van een redactiestagiaire zijn het volgen van boekennieuws, het schrijven van allerhande stukken voor zowel de krant als de website en het aanwezig zijn en op de leukste literaire evenementen van Nederland. Ik was bijvoorbeeld net een week werkzaam op de redactie toen ik verslag deed van het Kinderboekenbal in Utrecht. Ik ging niet met een redacteur op stap; ik was de afgevaardigde van de Boekenkrant en mijn verslag zou de volgende dag op de site verschijnen. Dit vertrouwen en de verantwoordelijkheid die je als stagiair krijgt is typerend voor mijn tijd bij de Boekenkrant; er worden je kansen aangeboden. Wees niet bang, maar pak ze met beide handen aan!

Een andere persoonlijke hobbel werd ook snel uit de weg geruimd: het interviewen van auteurs. Ik vertelde eerlijk en een beetje bibberend dat mijn ervaring in dit veld gering was. Toch werd ik erop uitgestuurd om drie dagen lang de Finse young-adultschrijfster Salla Simukka door Nederland te volgen. Ik merkte meteen dat de meeste auteurs het ontzettend leuk vinden om over hun eigen werk te vertellen; het geeft je namelijk een kijkje in het leven van een auteur en het laat je een op een totaal andere manier naar een boek kijken. Ondertussen vind ik het interviewen een van de leukste dingen om te doen. Zo zat ik bijvoorbeeld onlangs nog tegenover een van mijn jeugdhelden: Simone van der Vlugt.

IMG_2079Nadat ik mijn draai op de redactie had gevonden, maakte ik ook steeds meer mijn eigen interesses kenbaar. Hier is dan ook alle ruimte voor. Met een studie Engels als achtergrond is het niet verwonderlijk dat mijn interesse nog steeds uitgaat naar boeken die in dit taalgebied verschijnen. En waar krijg je nog meer de kans om als een van de eersten de nieuwe Ian McEwan in vertaling te lezen of een leesclub met de Ier John Boyne te leiden?

Natuurlijk ben je niet iedere dag in Huis ter Duin om de boekpresentatie van Arjen Robben en het geheim van zijn jonge helden bij te wonen, of zing je mee met nijntje op de première van de musical njjntje viert feest. Je bent ook een schakel in de redactie en in een klein team krijg je al snel je eigen verantwoordelijkheden. Ik vind het ontzettend fijn om zelfstandig aan de slag te gaan en mijn eigen dag in te delen. Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik niet schrijf: of het nu gaat om social media-berichten en promotieberichten of het uitwerken van interviews. Dat is het voordeel van het deel uitmaken van een klein en groeiend bedrijf: er is altijd meer dan genoeg te doen. Door veel verschillende dingen aan te pakken merk ik dat ik mijn eigen stem inmiddels steeds beter weet te vinden!

Interesse gekregen in een stage bij de Boekenkrant? Klik hier voor de vacature!

Nieuwsgierig geworden naar mijn activiteiten tijdens mijn stage bij de Boekenkrant? Lees dan een van deze artikelen:

Beeld: Shyama Hopman

Berichten gemaakt 5338

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven