Recensie: Boze juffen, blije juffen

Een ode aan blije juffen en meesters, die van grote waarde zijn om de talenten van kinderen te laten floreren. Die boodschap brengen schrijfster Siska Goeminne en illustrator Frank Daenen in Boze juffen, blije juffen.

Door Saraï van Well

Een vrolijke klas, een bond gezelschap van jonge dieren als vossen, giraffen en konijnen, krijgt te maken met de boze krokodillenjuf die ruikt naar natte schoenen en koffie. Een heel schooljaar lang moeten ze wachten totdat ze bij de blije olifantenjuf in de klas komen, die altijd lief is en cadeautjes geeft als een leerling jarig is.
‘Soms heb je geluk, soms heb je dikke pech. Er zijn veel blije juffen, maar af en toe zit er een boze tussen. Gelukkig hoef je die maar een jaartje uit te zitten. Dan is het weer tijd voor een blije juf!’
Schrijfster Goeminne brengt met Boze juffen, blije juffen een vermakelijk verhaal met haar vlotte en grappige vertelstijl. Door het verhaal op te delen in twee delen, een over de boze juf en een over de blije juf, brengt ze een ode aan de enthousiaste docenten die zich iedere dag inzetten om kinderen hun eigen talenten te laten ontdekken. Hierbij worden de tegenstellingen tussen de twee juffen goed in beeld gebracht. ‘Boze juffen kunnen helaas niet goed lachen. Ze hebben er het gezicht niet voor. Hun wenkbrauwen staan in een frons.’ Terwijl: ‘Blije juffen maken blije liedjes. Ze spelen spelletjes, geven knikkers weg, doen een dansje.’
Het verhaal wordt vergezeld door de prachtige, aandoenlijke illustraties van Frank Daenen, inclusief olifanten met kroontjes, personages met grappige googly eyes en krokodillen die theekopjes op hun staart balanceren. Daenen brengt de wereld van de blije en boze juffen tot leven. Zo maakt hij in het ‘boze’ gedeelte vooral gebruik van fletse kleuren, kijken de diertjes vaak sip of ongerust en worden de juffen kwaad uitgebeeld. Het ‘blije’ gedeelte is een aaneenschakeling van sprankelende kleuren, waarbij de diertjes vrolijk kijken, dansen en dromen. Hierdoor wordt de tegenstelling op een subtiele manier inzichtelijk gemaakt.
Boze juffen, blije juffen is niet alleen een prachtige ode aan de blije juffen en meesters, maar vooral een vermakelijk prentenboek met een mooie verhaallijn en schattige illustraties die het verhaal laten stralen.

Boekgegevens

Siska Goeminne, Boze juffen, blije juffen, illustraties: Frank Daenen, Uitgeverij De Eenhoorn, 44 pagina’s (€ 15,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2019.

Berichten gemaakt 5329

Eén gedachte over “Recensie: Boze juffen, blije juffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven