Primeur bij de Alfabetiseringsprijs: stripserie wint

De Nationale Alfabetiseringsprijs van Stichting Lezen & Schrijven is dit jaar gewonnen door Gerben Valkema en Michiel van de Vijver. Ook voor de stichting is dit een bijzondere gelegenheid, want nooit eerder wonnen stripmakers deze prijs.

De prijsuitreiking was afgelopen maandag een deftige bedoening. Valkema en van de Vijver ontvingen de nationale Alfabetiseringsprijs in het Mauritshuis van erevoorzitter Prinses Laurentien. De twee wonnen met hun serie Kijk en Lees, die gemaakt is voor kinderen van groep 3 tot groep 5. De jury, geleid door schrijver Abdelkader Benali, oordeelde dat de strip moest winnen in de categorie ‘preventie van een taalachterstand’. Ze loofden er 2500 euro voor uit.

Dat een strip kan helpen met een taalachterstand lijkt plausibel: afbeeldingen kunnen de nog onbekende woorden toelichten. De combinatie van beeld en tekst was dan ook precies wat de jury in de stripserie aansprak. Toch lag het voor de striptekenaars niet voor de hand om zich op te geven voor de prijs, het was de vrouw van Van de Vijver die uiteindelijk het initiatief genomen heeft.

Al langer droomden de bevriende striptekenaars erover om korte, aansprekende stripverhalen te maken. In 2012 richtten ze er zelfs hun eigen uitgeverij voor op. Door de strips grappig en toegankelijk te maken, proberen Valkema en Van de Vijver kinderen weer te motiveren om te lezen. Ook zijn de teksten gemaakt met aandacht voor het leesniveau van kinderen.

De striptekenaars hadden al een behoorlijke staat van dienst. Beiden werkten jarenlang aan de succesvolle strip Jan, Jans en de kinderen. De strip Elsje van Valkema werd al in vele landen uitgebracht en in 2013 won het duo ook al de Stripschapspenning voor Beste Jeugdalbum.

Bron: gelderlander.nl

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven