Plastieken Plunk uitgereikt tijdens vrolijk Pépé soirée

Zaterdag 15 november werd in het gezellige Gentse Café Het Onverwacht Geluk de Plastieken Plunk 2014 uitgereikt. Peter Moerenhout was er bij en maakte voor de Boekenkrant een verslag van de bijzondere bijeenkomst, die bekend staat als de Pépé Soirée.

Door Peter Moerenhout

PPDe Plastieken Plunk is een prijs voor het beste Nederlandstalige of woordloze korte stripverhaal die jaarlijks wordt uitgereikt. Dit jaar gebeurde dat voor de zevende keer. Met een erelijst van winnaars waaronder Brecht Evens, Frederik Van den Stock en Erwin Kho op staan te blinken kunnen we de prijs met een gerust hart ‘prestigieus’ noemen. Stripmakers hadden tot 15 oktober de gelegenheid een stripverhaal inzenden. Uit de inzendingen kozen de organisators een shortlist van acht stripverhalen. Die werden vervolgens op de site van De Plastieken Plunk wereldkundig gemaakt.

Voor de juryprijs kwam een professionele jury samen die uit de acht genomineerden een eindwinnaar koos. Dit jaar bestond de jury uit voorzitter Tonio van Vugt, lid van de redactie van het Nederlandse stripblad Zone 5300, Kim Duchateau, de geestelijke vader van Esther Verkest en één van Vlaanderens beste cartoonisten en Sébastien Conard, stripmaker (Dirk gaat op vakantie, Parkinson & Alzheimer) en docent in de beeldende kunsten. Zij kozen Spokenuur van Thijs Desmet als winnende strip voor 2014.
In aanwezigheid van een groot deel van stripliefhebbend Vlaanderen (en Nederland) mocht Thijs Desmet het door de Luc Cromheecke, de geestelijke vader van stripfiguur Plunk, zelf geknede  beeldje ontvangen op de jaarlijkse uitreikingsavond: de Pépé Soirée. Hij ontving tevens 250 euro.

Het verzamelde internet en alle nonkels en tantes konden stemmen voor de publieksprijs. De gelukkige winnaar daarvan was dit jaar Bram Algoed met zijn strip Na zondag was het opnieuw maandag. Bram behaalde het meeste stemmen en dat zonder Facebook account. Faut le faire!  Hij kreeg voor zijn overwinning vijftig euro’s in zijn pegels gestampt.affiche2014

Nadien werd er tot in de laatste uurtjes verbroederd, genetwerkt en gedronken door alle aanwezigen, sommigen onder hen reeds speculerend over de stripvangst van volgend jaar.

Op de site van De Plastieken Plunk vindt u meer informatie, een filmpje van de uitreiking en de foto’s van de Pépé Soirée.

 

 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven