Patz – Kinderboekenweek

Ik blijf het ingewikkeld vinden, de Kinderboekenweek. Terwijl ik ook besef dat er eigenlijk helemaal niets ingewikkeld aan is. Het is een kinderboekenfeestje.

Boekenwinkels besteden extra moeite aan de promotie van kinderboeken. Kinderboekenschrijvers trekken massaal het land in om boeken te signeren en voor te lezen. Je mag bij ieder aangeschaft kinderboek een gratis en speciaal geschreven kinderboekje mee naar huis nemen. Een mooi moment waarop veel kinderen de boekhandel in worden getrokken en van hun ouders of grootouders een boek mogen uitzoeken. Wat kan ik er in hemelsnaam ingewikkeld aan vinden?

Toen Patz nog een Patzje was werkte ik in een fotowinkel. Daar hadden we 1 x per jaar de fotoweek. Ook hier werden de vlaggetjes opgehangen en kreeg iedere klant zomaar een gratis fotoalbum. Wij keken die week allemaal extra blij en droegen een vrolijke feestbutton. Het was tenslotte een feestje.
Maar het was natuurlijk geen echt feestje. Er viel namelijk helemaal niets te vieren, geen natuurlijke gebeurtenis in elk geval. Zoals een verjaardag. Niemand had 25 jaar in de winkel gewerkt. Iemand had het bedacht om mensen eraan te herinneren dat het maken van foto’s zo leuk kan zijn.
Zodra de week voorbij was, gingen alle feestspullen weer in een grote doos in het magazijn en deden we de feestbuttons af. Het kon tenslotte niet iedere week feestweek zijn.

Zo voelt voor mij de Kinderboekenweek ook een beetje. Dat we even een glimlach opzetten, een feestbutton opdoen en een auteur uitnodigen in de boekwinkel of in de klas. Waarom hangen we niet iedere dag vlaggetjes in de winkel? En geven we niet veel vaker een speciaal boekje weg, of nodigen we een schrijver uit in de boekwinkel en op school? Tenslotte is het iedere keer weer een feestje als je een prachtig boek openslaat en meegevoerd word door een mooi verhaal. De winkel staat vol met nieuwe feestjes, die je iedere dag kunt vieren!

Misschien heb ik daarom altijd een beetje moeite met de Kinderboekenweek. Omdat er een eind aankomt. Omdat de slingers weg worden gehaald en al die mooie kinderboekenmensen zich weer verstoppen in het gewone leven.

In mijn hoofd is het iedere week gewoon Kinderboekenweek.

Patz


Circus PatzPatz van der Sloot (1964) is verhalenmaker en oprichter van het Wonderbaarlijke Verhalen*laboratorium CircusPatz in Utrecht waar hij samen met zijn vrolijke bende van auteurs, vormgevers en illustratoren misschien wel de wonderbaarlijkste jeugd- en kinderboeken van Nederland maakt.

Hij schrijft iedere maand een column voor de Boekenkrant-website. Voor meer informatie over CircusPatz bezoek je www.circuspatz.com.

 

 

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven