Obscene rozen en stugge huiden

Volgens de achterflaptekst van Meer mensen dan reddingsvesten is Willem Thies in zijn nieuwe dichtbundel persoonlijker dan ooit. Als dat waar is, dan gaat het niet zo fantastisch met de relatie van deze dichter.

Meer mensen dan reddingsvesten is namelijk een bundel vol gedichten over een verkilde liefdesverhouding. Dat is verfrissend, want poëzie is bij uitstek het genre waarin de prille liefde beschreven wordt. Het ironisch spel dat Willem Thies daarmee speelt is al zichtbaar in de titel van de bundel, want Meer mensen dan reddingsvesten kan verwijzen naar het romantische idee dat je gered kunt worden door de liefde.

8 Foto Willem Thies (c) Hugo KeizerThies durft het zelfs aan om het grootste cliché onder de liefdesmetaforen te gebruiken, namelijk de roos. Gelukkig zet hij het beeld naar zijn hand, waardoor de roos juist goed de ontnuchterende toestand van het lyrisch-ik kan verbeelden. Hij schrijft bijvoorbeeld over ‘het obscene groeien van rozen’. Dat groeien van die eeuwig romantische bloemen zal inderdaad wel irritant worden als het niet goed gaat met je relatie. Wanneer de rozen in de tuin zijn ‘neergemaaid / door de regen’, incorporeert de dichter meteen associaties met oorlog.

De bundel is opsplitst in delen, maar deze bestaan niet uit reeksen van bij elkaar horende gedichten. De meeste gedichten hebben een eigen titel, en eigen onderwerpen en locaties. Dit maakt het geheel soms een beetje onevenwichtig, omdat je als lezer met elk nieuw gedicht weer een nieuwe wereld betreedt. Niettemin is het thema van de verbroken liefde een constante, en vormen de zee en het insectenleven een metaforische rode draad.

Thies is op zijn sterkst wanneer hij een nuchtere toon gebruikt, en de verdorde liefde past goed bij deze stijl. Tijdens het zoveelste bezoek aan de saaie supermarkt merkt de hoofdpersoon bijvoorbeeld droogjes op: ‘een brood / is een brood’. Ondertussen staan er ook regels in de bundel die minder direct betekenis geven. De kracht van poëzie is soms juist dat het betekenissen intuïtief voelbaar kan maken, in plaats van ze rationeel uit te leggen. Willem Thies illustreert dit als geen ander met regels als: ‘Je ligt stug / en onverschillig in je eigen huid’. Het maakt Meer mensen dan reddingsvesten een geschikte dichtbundel voor mensen met én zonder relatieproblemen.

Foto Willem Thies: Hugo Keizer

8 Cover Meer mensen dan reddingsvesten

Boekgegevens

Willem Thies, Meer mensen dan reddingsvesten, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 575 9743 5 (€ 16,50)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2015.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven