Nieuwe titel: In het spoor van de Russische ziel

In dit boek beschrijft Peter d’Hamecourt de reis die de Russische schrijver Dostojevski ooit maakte, waarnaar hij de Duitsers dom vond, de Zwitsers oplichters en de Fransen doortrapte poseurs.

Dostojevski trok in de negentiende eeuw een spoor door Europa. Hij reist onder meer naar Berlijn, Dresden, Bad Homburg, Baden-Baden, Bad Ems, Wiesbaden, Genève, Saxon-les-Bains, Vevey, Parijs en Turijn. Uiteindelijk keert hij terug naar Moskou en Sint Petersburg. Hij schreef er grote delen van zijn oeuvre en ontwikkelde er zijn gedachten over de rol van Rusland in de wereld.

Europa was in zijn ogen ten prooi gevallen aan goddeloosheid. De Europese volkeren konden daarom maar op één manier worden gered: door de Russische ziel. Dan zou volgens hem het eeuwenoude onbegrip tussen Rusland en het Westen worden opgelost. De huidige machthebbers in het Kremlin hebben het gedachtegoed van Dostojevski uit de negentiende eeuw omarmd en tot beleid gemaakt.

Peter d’Hamecourt (Vlaardingen, 1946) was twintig jaar lang het gezicht van het NOS Journaal en schreef al verscheidende boeken over Rusland.

Boekgegevens

Peter d’Hamecourt, In het spoor van de Russische ziel. Dostojevski tussen Europa en Rusland, Uitgeverij Conserve, 300 pagina’s, ISBN 978 90 542 9431 3 (€ 19,99)

Over de rubriek ‘Nieuwe titel’
Iedere dag kiezen we een Nieuwe Titel van de dag uit. We plaatsen de omslag en een korte omschrijving van een recentelijk verschenen boek op boekenkrant.com. Zo kunnen onze lezers elke dag kennismaken met een nieuw boek!

Berichten gemaakt 867

Eén gedachte over “Nieuwe titel: In het spoor van de Russische ziel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven