Nieuwe titel: Machten der duisternis

In het honderdste geboortejaar van Anthony Burgess verschijnt voor het eerst in Nederlandse vertaling Machten der duisternis (Earthly Powers), door critici algemeen Burgess’ beste boek genoemd, verkozen boven het bekendere A Clockwork Orange.

‘Het was de middag van mijn eenentachtigste verjaardag en ik lag in bed met mijn schandknaap toen Ali meldde dat de aartsbisschop me was komen opzoeken.’

Met deze geniale zin begint de rijke en geestige roman Machten der duisternis. Wie begint te lezen wordt vanaf het begin meegezogen in een boek dat zo veelomvattend is en zo briljant geschreven, dat je als lezer meermaals naar adem hapt, tussen de lachbuien door.

Kenneth Toomey, de wereldberoemde, van zijn geloof gevallen homoseksuele schrijver, krijgt van de aartsbisschop van Malta het verzoek steun te verlenen bij de heiligverklaring van don Carlo Campanati, de latere paus Gregorius XVII. Campanati is een gehaaide manipulator die snel opklimt binnen het Vaticaan, Toomey slijt zijn laatste jaren in luxe als een gelauwerde, enigszins bittere beroemdheid met een twijfelachtige reputatie.

In dit meesterwerk over de essentie van macht komen alle grote namen uit het sociale, literaire en politieke leven van de twintigste eeuw voorbij, alsook alle grote gebeurtenissen: de Eerste Wereldoorlog, de opkomst van het fascisme in Italië, nazi-Duitsland en het postkolonialisme in Afrika.

Anthony Burgess (1917–1993) was een Brits schrijver, die na de Tweede Wereldoorlog werkte als onderwijsofficier in Brunei en Maleisië. Vanaf eind jaren vijftig was hij fulltime schrijver. Hij schreef meer dan 50 boeken waarvan 33 romans. Zijn bekendste is A Clockwork Orange, mede dankzij de verfilming door Stanley Kubrick.

Vertaler Paul Syrier is erin geslaagd de prachtige stijl van Burgess in het Nederlands zo weer te geven dat niets verloren is gegaan van de sprankeling van het origineel.

Boekgegevens

Anthony Burgess, Machten der duisternis, vertaling: Paul Syrier, Uitgeverij Van Oorschot, 751 pagina’s, ISBN 978 90 282 6162 4 (€ 34,99)

Over de rubriek ‘Nieuwe titel’
Iedere dag kiezen we een Nieuwe Titel van de dag uit. We plaatsen de omslag en een korte omschrijving van een recentelijk verschenen boek op boekenkrant.com. Zo kunnen onze lezers elke dag kennismaken met een nieuw boek!

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven