Nederlanders langer onderweg naar bibliotheek

Leen je nog een boek als de dichtstbijzijnde bibliotheek 18 kilometer verderop is? CBS maakte gister bekend dat Nederlanders steeds verder moeten reizen om een bibliotheek te kunnen bezoeken.

Amsterdam is een relatief bibliotheekdichte stad. Met ruim twintig bibliotheken, hoeven inwoners niet ver te reizen naar de dichtstbijzijnde vestiging. In de wijk Stadsdeel West wonen mensen gemiddeld maar 700 meter van een bibliotheek. Maar juist de kleinere gemeentes, in bijvoorbeeld Zeeland of Friesland, hebben last van het steeds kleiner wordende aantal bibliotheken op loop- en fietsafstand.

In 2012 waren er nog ruim 1070 bibliotheken in Nederland. Eind 2014 waren dat er nog maar 1030. Door bezuinigingen op subsidies aan kunst en cultuur, waar bibliotheken onder vallen, waren sommige bibliotheken genoodzaakt vestigingen te sluiten. Als gevolg van de bibliotheekverdunning moeten mensen steeds langer reizen om een boek te kunnen lenen.
Gemiddeld moesten Friezen en Zeeuwen in 2014 zo’n 2,9 kilometer afleggen om een bibliotheek te bezoeken. De inwoners van een aantal gemeentes in deze provincies moeten bijna een wereldreis maken om lekker leesmateriaal uit te zoeken. Zo moeten de inwoners van de Friese gemeente Ferweradiel ruim 8,5 kilometer reizen. De inwoners van de gemeente Noord-Beveland in Zeeland moeten het verst reizen. De dichtstbijzijnde vestiging ligt daar op 14,6 kilometer. In de buurt Kamperland in deze gemeente moeten zij zelfs 18 kilometer rijden naar de bibliotheek.

Bronnen: cbs.nl, nu.nl

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven