Moord in San Francisco

Isabel Allende is, als één van Zuid-Amerika’s populairste auteurs, een pionier op het gebied van het magisch realisme. Met Ripper betreedt ze compleet nieuw terrein.

Het boek opent met de ontvoering van een vrouw, die om middernacht vermoord zal worden. Daarna krijgen we te maken met een gruwelijke moord op een man in een gymzaal, waarbij er creatief gebruik wordt gemaakt van een honkbalknuppel. Allende laat er geen gras over groeien: haar eerste thriller, inclusief angstaanjagende moordpartijen, is een feit.
Toch laat de Chileense schrijfster de suspense snel achter zich. We krijgen ruim de tijd om kennis te maken met de aantrekkelijke aromatherapeute Indiana, haar aparte tienerdochter Amanda en hun grote kennissen- en familiekring, inclusief Indiana’s talloze aanbidders. Terwijl de zorgzame, naïeve Indiana worstelt met de gevoelens die ze heeft voor zowel haar schatrijke minnaar Alan Keller als ex-militair en familievriend Ryan Miller, is Amanda geobsedeerd door het online spel Ripper. De Ripper-spelers, die normaliter waargebeurde moordmysteries uit de geschiedenis proberen te ontrafelen, storten zich ditmaal op een recente serie moorden in Amanda’s woonplaats San Francisco. Toch wel handig: Amanda’s vader is werkzaam bij de recherche, en het is wel heel gemakkelijk voor dochterlief om aan autopsieverslagen en details uit het onderzoek te komen.

Hoewel er af en toe een moord wordt gepleegd en we inzage krijgen in zowel het Ripper-onderzoek als het professionele recherchewerk, focust Allende zich met name op de ontwikkeling van haar personages. Waar de gemiddelde  thrillerschrijver personages schetst, maakt Allende er met haar karakteristieke manier van schrijven complete kunstwerken van. Of het nu gaat om Ryan Millers flashbacks naar de oorlog in Afghanistan, Indiana’s tienerzwangerschap of de anorexia van één van de Ripper-spelers: zowel de hoofdpersonages als de figuranten worden voorzien van een gedetailleerde voorgeschiedenis.
Dit maakt van Ripper meer een karakterroman dan een thriller. Er zijn bloedstollende momenten die verbonden zijn met het wel en wee van Indiana en haar dochter, maar het duurt lang voordat de urgentie van dat verband voelbaar is. Moordpartijen vinden plaats, maar krijgen pas hoofdstukken later weer aandacht. En dan hebben ze eigenlijk te veel aan impact verloren om daadwerkelijk spanning op te roepen. Nadat de moordenaar is ontmaskerd, is er een uitgebreide beschrijving van de levensgeschiedenis van deze dader. En hoewel Allende dit relaas met verve vertelt, kun je toch niet wachten tot de trein weer gaat rijden en we eindelijk belanden bij het zinderende slotstuk.

Wie Ripper leest, moet dan ook geen klassieke whodunnit verwachten. Lees het boek voor de kleurrijke personages, de zangerige dialogen en de schrijfstijl die Allende zo beroemd heeft gemaakt. Laat je meevoeren naar San Francisco, een personage op zich dankzij de realistische en aantrekkelijke weergave van de stad. Dwaal door de straten, langs het water van de baai en de Golden Gate Bridge. Verlaat de duistere schaduwen en stap in het zonlicht, want daar heeft Ripper je namelijk het mooiste te bieden.

Ripper

Boekgegevens

Isabel Allende, Ripper, vertaling: Rikkie Degenaar, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2564 4 (€ 19,90)

Foto: © Lori Barra

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2014.

Berichten gemaakt 5317

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven