Mirke Kist wint juryprijs Write Now! 2015

Een zaal vol talent, maar ook een vol knikkende knieën. Zondag was de finale van Write Now! 2015 waar de 24-jarige Mirke Kist als winnaar van de juryprijs uit de bus kwam.

‘Het is een spannende dag vandaag voor de veertien finalisten van Write Now! 2015,’ introduceerde jurylid Sacha Hilhorst (winnares van Write Now! 2014) de middag. Alle veertien hadden zich al door de voorrondes van de schrijfwedstrijd voor jong talent geknokt, maar ‘nu gaat het er echt om spannen wie de juryprijs en de publieksprijs in de wacht sleept,’ aldus Hillhorst. De finalisten kwamen uit Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse regio’s en zijn allen tussen de 15 en 24 jaar oud. De wedstrijd wordt gezien als een kweekvijver voor succesvolle schrijvers. Zo won Maartje Wortel, winnares van de BNG Bank Literatuurprijs, de wedstrijd in 2007. Ook Niña Weijers van het goed ontvangen De consequenties mocht zichzelf winnaar noemen van de juryprijs in 2010.

Voor de ontknoping werden alle kandidaten nog even in het zonnetje gezet en kwam al snel aan het licht dat de verschillen onderling enorm zijn. ‘Ik richt me voornamelijk op het schrijven van gedichten,’ vertelde de 24-jarige Maarten Buser, terwijl de Surinaamse Kevin Colour sciencefictionverhalen schrijft. Ook vertelden de deelnemers waar ze het liefst schrijven, wat enig gegrinnik in de zaal opleverde. Het bleek dat de jonge schrijvers overal en nergens inspiratie opdoen. ‘Ik schrijf het liefst in een espressobar,’ vertelde de Haage Jente Hoogeveen. ‘Veel verschillende mensen komen daar, maar voornamelijk zwervers. Vooral zij vormen een grote inspiratiebron voor mijn verhalen.’ Klaas Smets vertelde altijd een notitieboekje opzak te hebben. ‘Het komt regelmatig voor dat ik midden op straat stop om iets op te schrijven. Soms denken mensen dan dat ik een parkeerwachter ben en een boete uitschrijf.’

De korte interviews werden afgewisseld door optredens van de muzikante Iris Penning. Met haar ironische teksten, zoals ‘zonder doel kun je nooit verdwalen’ en ‘je wordt niet oud en wijs als je niet jong en dwaas bent geweest’, had ze al snel de zaal op haar hand. Ook Trouw-columnist Marjolijn van Heemstra droeg een aantal van haar gedichten voor als intermezzo. Grinnikend vertelde ze: ‘deze gedichten heb ik geschreven in Noordwijk in het Space Expo-centrum. Ik dacht dat ik daar in alle rust over de sterren zou kunnen filosoferen, maar de bussen vol schoolkinderen zorgden ervoor dat ik daar voornamelijk met oordoppen op heb geschreven.’

Na een uur vol afwachting en spanning werden de kandidaten verlost door het juryrapport, opgelezen door Hilhorst. ‘De kandidaten zijn aan elkaar gewaagd en stuk voor stuk is er voor elk van hen gestreden,’ begon ze haar speech. De winnares van vorig jaar maakte eerst de publieksprijswinnaar bekend. Ruim 1600 mensen hadden hun stem uitgebracht op hun favoriete verhaal. De 16-jarige Ulrike Burki uit Antwerpen won met haar Stadsgezichten. Het verhaal wordt gepubliceerd in Metro Vlaanderen.

Voor de juryprijs nam Hilhorst meer tijd; alle verhalen ging ze af en ze gaf complimenten in overvloed. ‘Toch kwam er één verhaal bovendrijven. Haar verhaal over een familie op vakantie zit vol rake zinnen en subtiel heeft ze grote thema’s zoals liefde en de dood in haar tekst verwerkt.’ Mirke Kist won met haar Il pittore del silenzio de juryprijs van Write Now! 2015 Enigszins overvallen, maar met een grijns van oor tot oor stamelde ze: ‘Bedankt! dit had ik niet verwacht.’ Na de bekendmaking mocht ze haar volledige tekst voorlezen. Kist won hiermee een MacBook, een schrijfcursus bij de Schrijversacademie, een columnreeks op Trouw.nl en een optreden tijdens het Geen Daden Maar Woorden Festival.

Mirke Juryprijs Write Now! 2015 VCornel(c) 8372

Foto’s: Vera Cornel

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven