Minke Douwesz wint Opzij Literatuurprijs

In Weg staat Edith centraal. Ze doet promotieonderzoek naar anorexia nervosa en ontluikende seksualiteit bij pubermeisjes. Privé blijkt er geen chemie meer te zijn in haar lesbische relatie. Ze besluit er een punt achter te zetten, maar haar partner, Norma, weigert uit het huis te gaan. Dan maken beide vrouwen elkaars leven tot een hel.
De jury prees Douwesz’ roman, die ‘in droge, gedetailleerde beschrijvingen van het dagelijkse leven van gynaecologe Edith’ een pijnlijk verhaal vertelt. ‘Weg is een onder de huid kruipende scheidingsroman, die doordendert als een stoomwals’.

Dit was de tweede uitreiking van de Opzij Literatuurprijs, een voortzetting van de Annie Romeinprijs. Zes romans waren genomineerd. Weg van Minke Douwesz (Van Oorschot), Ruw van Marie Kessels (De Bezige Bij), Zondagavond van Vonne van der Meer (Contact), De mooiste dagen zijn het ergst van Anke Scheeren (Nieuw Amsterdam), De spelers van Manon Uphoff (De Bezige Bij), en Vissen redden van Annelies Verbeke (De Geus). Vorig jaar won Doeschka Meijsing de eerste editie met haar roman Over de liefde.

www.opzij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven