Michiel de Ruyter als nationale stripheld

Als filmheld was Michiel de Ruyter recentelijk een hit in de bioscopen, maar sinds 2007 is onze grootste nationale zeeheld al het onderwerp van een strip.

‘In 2007 was het vierhonderd jaar geleden dat Michiel de Ruyter stierf. Tekenaar Pieter Hogenbirk en ik vonden dat een mooie aanleiding om een strip te maken over de beroemde zeeheld.’Aan het woord is Herman Roozen, scenarist. Roozen schrijft voor populaire strips als Donald Duck en Dirkjan. Voor weekblad Boerderij schrijft en tekent hij de strip Opa. Reden voor het gesprek is het verschijnen van Hijs de zeilen, het derde deel in de De Ruyter-reeks.

De Ruyter IIIHet nieuwe album van De Ruyter volgt hetzelfde recept als de twee voorgaande delen. In grappen, die in lengte variëren van drie plaatjes tot een hele pagina, drijven Herman Roozen en Pieter Hogenbirk de spot met de onkreukbaarheid van onze nationale held en maken van hem een opgewonden standje. De auteurs gebruiken historische feiten, die ze handig mengen met legendes die door de jaren heen over de zeeheld zijn ontstaan.

In hoeverre heeft Roozen zich verdiept in de levensgeschiedenis van zijn hoofdpersoon? Roozen: ‘Ik heb natuurlijk wel wat boeken over hem gelezen, maar ik zou me geen expert willen noemen. Ik zie De Ruyter ook niet als een historische strip, maar een humorstrip die losjes is gebaseerd op een historisch figuur.’ Samen met Hogenbirk maakte Roozen ook al een strip over Rembrandt, eveneens een beroemdheid uit de zeventiende eeuw. ‘De Gouden eeuw was een hele energieke periode,’ zegt hij. ‘Elke stad heeft wel een beroemdheid uit die tijd. Een wetenschapper, een schilder of een plaatselijke middenstander die een Spanjaard heeft overmeesterd. Ik vind eigenlijk dat iedere stad een strip verdient over zijn lokale zeventiende-eeuwse held.’

Herman RoozenIn De Ruyter wordt niet alleen gedold met historische gebeurtenissen; de auteurs geven in de strip soms ook commentaar op actuele situaties. Roozen: ‘Ik vind het leuk om situaties van nu naar het verleden te vertalen. Dat is soms best ingewikkeld, want anachronismen vind ik ontoelaatbaar. Wat wel kan is bijvoorbeeld de held het VOC Handelsblad laten lezen. Of een grap waarbij de bemanning in Constantinopel van boord gaat om andere culturen op te snuiven.’ In tegenstelling tot de makers van de film zijn de stripauteurs nooit aangesproken door actievoerders over de manier waarop zij een thema als slavernij ter sprake brengen.

Roozen: ‘Nee, nooit! Ik weet niet of ik er ooit iets mee heb gedaan. Ik geloof het wel, een enkele keer. Wist je trouwens dat Michiel de Ruyter ook een keer slaven heeft vrijgekocht? Het ging om christenslaven. Daar zou ik weleens een lang verhaal over willen maken.’

Foto: Rutger Bronts – Ring foto de Boer

De ruyter

Boekgegevens

Herman Roozen en Pieter Hogenbirk, De Ruyter 3. Hijs de zeilen, Uitgeverij Strip2000, ISBN 978 94 628 0043 4 (€ 8,95)

Dit artikel verscheen eerder in BKStrips, editie juni 2015

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven