Merry Christmas met Tom Fletcher

De Engelsman is niet alleen een geliefd zanger in eigen land, ook als kinderboekenschrijver weet Tom Fletcher zijn lezers te betoveren met magische teksten. ‘Of ik nu liedjes of boeken schrijf, in beide gevallen vertel ik een verhaal en dat is wat ik het liefste doe,’ aldus de auteur.

Door Janneke Blok

De kinderboeken van Fletcher hebben één ding gemeen, ze verraden zijn liefde voor magische mysteries, dinosauriërachtige wezens én Kerstmis. Na De Knerpers, dat eerder dit jaar in het Nederlands verscheen, komt de schrijver nu met een vervolg op het succesvolle De Kerstmisaurus. In dit tweede deel, getiteld De Kerstmisaurus en de Winterheks, gaat de jonge rolstoelgebruiker Willem Tuffer opnieuw op avontuur met de kerstmisaurus. Dit keer niet om het leven van deze bijzondere dinosaurus veilig te stellen, maar om het kerstfeest zelf te redden…

Wat maakt dit feest zo speciaal voor jou?
‘Mijn ouders hebben er altijd voor gezorgd dat Kerstmis iets magisch had, met een echte adventskalender, de gekste spelletjes, de lekkerste geroosterde aardappeltjes en de kerstigste films. Door mijn zeven jaar jongere zusje ben ik het feest nooit echt “ontgroeid” en vind ik het nog steeds iets magisch hebben!

‘Doordat ik nu zelf kinderen heb, heeft Kerstmis een hele nieuwe betekenis voor me gekregen. Ik vind het heerlijk om de tradities uit mijn eigen jeugd met hen te kunnen delen, zoals de liedjes en de films, maar ook om daar elk jaar weer nieuwe aan toe te kunnen voegen. Ik wilde graag een verhaal vertellen dat Kerstmis opnieuw magisch zou maken voor de kinderen van vandaag de dag en dat hoop ik te bereiken met mijn boeken over de kerstmisaurus.’

Dinosaurusachtige wezens komen in veel van je boeken voor. Wat trekt je zo aan aan deze beesten?
‘Om eerlijk te zijn was ik er doodsbang voor als kind! Ik weet nog precies het moment dat ik Jurrassic Park voor het eerst in de bioscoop zag. Ik was een jaar of zeven en ik vond het zó eng, dat ik steeds de andere kant op moest kijken. Toch fascineerde het me ook en wilde ik blijven kijken, steeds weer opnieuw. Ik raakte er zelfs een beetje door geobsedeerd en die obsessie ben ik nooit helemaal kwijtgeraakt.

‘Als kind was ik trouwens niet alleen bang voor dinosauriërs, maar ook voor vreemde geluiden in huis, net zoals de hoofdpersoon Lucy uit De Knerpers. In de wereld zonder volwassenen die ik in dit boek schep, zou ik vast een van de angstigste kinderen zijn geweest, die zich onder het bed verstopt in de hoop dat de ouders vanzelf weer terugkomen. Ik denk dat iets waar je bang voor bent als kind je hele leven bij je blijft en ik er daarom in mijn boeken over schrijf.’

In de Kerstmisaurus-boeken, maar ook in De Knerpers, is er nadrukkelijk een verteller aanwezig die je als het ware door het verhaal leidt. Waarom heb je daarvoor gekozen?
‘Ik houd van deze manier van vertellen, omdat ik me realiseerde dat mijn verhalen van tijd tot tijd best een beetje spannend of zelfs eng kunnen zijn. Door de stem van deze verteller toe te voegen, iemand die weet dat alles op het einde goedkomt, kan ik de lezer af en toe een beetje geruststellen. Bovendien zorgen deze onderbrekingen van het verhaal ervoor dat je je ervan bewust wordt dat je “maar” een boek aan het lezen bent.’

In Engeland kennen de meeste mensen je vooral als een singer-songwriter van de band McFly. Wanneer en waarom besloot je ook kinderboeken te willen schrijven?
‘Dat is alweer een hele tijd geleden! De meeste boeken schreef ik járen voordat ze gepubliceerd werden. Zo kreeg ik het idee voor het prentenboek Er zit een monster in je boek! zo’n vijf jaar voordat het uitkwam en hetzelfde geldt voor de leesboeken die ik tot nu toe heb geschreven. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het vertellen van verhalen en ik denk dat liedjesschrijven eigenlijk niet zo veel verschilt van het schrijven van een boek. In beide gevallen vertel je een verhaal, alleen in een andere vorm. Al kost het schrijven van een boek me wel wat meer moeite. Songwriting, easy! Iedereen kan een liedje bedenken, geef me tien minuten!’

In je boeken speelt muziek ook een belangrijke rol. Sterker nog, De Kerstmissaurus en de Winterheks staat vol kerstliedjes! Denk je dat literatuur eenzelfde soort aantrekkingskracht op mensen heeft als muziek?
‘Ik geloof vooral dat een combinatie van beide heel krachtig is. Waar woorden op papier de kracht hebben de verbeelding van de lezer te prikkelen, kan muziek allerlei emoties oproepen: het kan je aan het huilen of lachen brengen of je terugvoeren naar een gebeurtenis uit het verleden. Ik denk dat ik daarom ook zo van musicals houd, waarin het verhalende en de muziek samenkomen. Ik ben dan ook waanzinnig blij dat ik De Kerstmisaurus ook op het toneel tot leven heb mogen brengen!’

Boekgegevens

Tom Fletcher, De Kertmisaurus en de Winterheks, illustraties: Shane Devries vertaling: Lidwien Biekmann, Uitgeverij BILLY BONES, 400 pagina’s (€ 19,99)

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2019.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven