Marjolijn van Heemstra wint BNG Bank Literatuurprijs

Marjolijn van Heemstra heeft met haar roman En we noemen hem (Das Mag) de BNG Bank Literatuurprijs 2017 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Hetty Hafkamp bekend op donderdag 11 januari 2018 in de Amstelkerk in Amsterdam.

Van Heemstra is de dertiende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Zij ontving uit handen van de juryvoorzitter een cheque t.w.v. €15.000,- euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

 

Voor de prijs waren dit jaar vier auteurs genomineerd: Murat Isik (Wees onzichtbaar, Ambo|Anthos), Alma Mathijsen (Vergeet de meisjes, De Bezige Bij) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het plaatsen van obelisken, De Bezige Bij) waren samen met Van Heemstra genomineerd.

Het juryrapport over de winnaar:

‘Ga je het verleden uitzoeken, zo bemerkt de zwangere schrijver, dichter en theatermaker, dan worden de verhalen steeds complexer, er komt steeds meer bij; en hoe dieper je graaft en speurt, hoe rommeliger de werkelijkheid geweest blijkt te zijn.

Er ging een verhaal rond in de familie Van Heemstra over de verre oom Frans, bijgenaamd ‘de bommenneef’ omdat hij kort na de oorlog alsnog een verzetsdaad zou hebben gepleegd. Wanneer Marjolijn, die zijn ring erfde, haar kind naar deze Frans zou vernoemen, dan moet ze toch eerst weten hoe dat nou precies zat met die aanslag in Den Haag, op Sinterklaasavond 1946. Stukje bij beetje ontrafelt ze de mythe, krijgt er nieuwe vragen en drama’s bij, en vlak voordat haar kind ter wereld komt- dat helemaal van haar en haar partner is, maar toch ook nog een onbekende-, moet ze erkennen dat ook zíj weer kunstgrepen heeft toegepast bij het smeden van haar versie.

Van Heemstra weet hoe je de lezer nieuwsgierig houdt. Het moderne cliché dat het verleden niet wit of zwart maar grijs was, verandert in haar speurtocht in een kleurrijke kluwen van feiten en herinneringen. Om daar iets van te kunnen maken, een verhaal dat zowel naar het verleden wijst als naar de toekomst, moet je een schrijver van formaat zijn.’

www.bngliteratuurprijs.nl
www.dasmag.nl

foto: Michel Groen

ISBN 9789492478375

Founder
Berichten gemaakt 87

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven