Lisa Snijders is beste boekverkoper van 2015

Bij boekhandel Stevens in Hoofddorp kunnen ze tevreden zijn, want afgelopen weekend won hun boekhandelaar Lisa Snijders de titel ‘Boekverkoper van het jaar 2015’.

Niet alleen is Snijders volgens het juryrapport een talentvolle verkoper, men noemt haar ook een ‘authentieke ambassadeur van het lezen’. Snijders ontving de Albert Hogeveen-bokaal, die vernoemd is naar de boekhandelaar waarmee het allemaal begonnen is. De prijs werd tijdens Manuscripta 2015 uitgereikt door juryvoorzitter Bert Natter.

Niet alleen een goed begrip van het boekenvak is een voorwaarde om de verkiezing te winnen. Volgens Stichting Elspeet is een goede boekhandelaar ‘opiniërend, spraakmakend, actief en enthousiasmerend’. Afgaande op het juryrapport voldoet Snijders aan veel van deze eisen. Ook bescheidenheid is haar overigens niet vreemd: ze oogde erg zenuwachtig tijdens de prijsuitreiking, hoewel veel klanten haar leken te steunen. Het gerucht ging zelfs dat Snijders zo’n betrokken boekverkoper was, dat ze zelfs excursies naar Cambridge organiseerde met haar klanten. Vorig jaar was ze ook al genomineerd, maar toen ging Walter Jansen van Boekhandel Jansen & De Feijter met de buit naar huis.

Afgelopen vrijdag werd Lisa Snijders op de website van het Haarlems Dagblad gevierd door haar klanten. Wanneer men over haar spreekt zijn de koninklijke vergelijkingen talrijk. Mede-genomineerde Ike Bekking noemt haar ‘de Máxima van het boekenvak’. Een klant omschrijft haar als ‘de queen van de Young Adults’. Overigens blijft Snijders’ invloed niet beperkt tot Hoofddorp: met haar hulp kwam er dit jaar een landelijke boekenweek voor de lezers van Young-Adult-boeken.

Stichting Elspeet organiseert de verkiezingen elk jaar. De stichting probeert mensen uit het boekenvak met elkaar in contact te brengen door middel van netwerkevenementen. Aanleiding voor de oprichting van de verkiezingen was het ontslag van de gewaardeerde boekverkoper Albert Hogeveen in 2005. Hij was een bekend gezicht in de Groningse boekhandel Scholtens Wristers. Met het evenement brengt Stichting Elspeet het onderbelichte beroep van de boekenverkoper onder de aandacht. Dat is een serieuze aangelegenheid, dus er is elk jaar een longlist en een shortlist. De shortlist werd al in juni bekendgemaakt in de Melkweg in Amsterdam.

De andere genomineerden waren dit jaar: Manda Heddema van Boekhandel De Koperen Tuin (Goes);Ted van Mierlo van Boekhandel De Omslag (Rosmalen); Marlous Mutsaers van Boekverkopers Gianotten Mutsaers (Tilburg) en Nathalie Scheffer van Kinderboekhandel De Kleine Prins (Weesp).

Bronnen: haarlemsdagblad.nl, stichtingelspeet.nl

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven