Krantenartikel: Dromerig sprookje

Op een stormachtige nacht trotseert Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, weer en wind om lucifers te gaan kopen zodat het licht van de vuurtoren aangemaakt kan worden. Het is het begin van een verhaal waarin van alles misgaat, maar die ook Lampjes moed zal testen.

Lampje is het sterke schrijversdebuut van kinderboekenillustrator Annet Schaap, onder andere bekend van de tekeningen in de Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. Zowel de tekst als de illustraties zorgen ervoor dat je al snel het verhaal wordt binnengetrokken. Piraten, zeemeerminnen, het geheimzinnige huis van de Admiraal waarvan mensen zeggen dat er een monster woont; het boek zit vol geheimen en avontuur. Het verhaal is ook nog eens spannend: er zijn bepaalde passages waarbij je gewoon door moet lezen.
Lampje, een bijnaam voor Emily, gaat wonen in het huis van de Admiraal en daar komt ze oog in oog te staan met het zogenaamde monster. Maar is het wel een monster? Het verhaal en het taalgebruik in het boek deden mij denken aan de sprookjes die ik las toen ik een kind was. Je leeft mee met underdog Lampje, en hoopt dat ze haar plek en geluk zal vinden. Het voelt dan ook goed om haar obstakels te zien overwinnen. Lampje is niet de enige door wiens ogen je de avonturen ziet, je leert ook enkele van de andere karakters goed kennen. Ze hebben elk hun eigen achtergrondverhaal en Schaap weet een goede balans te vinden tussen het weggeven en achterhouden van informatie. Veel van de verschillende plotlijnen, zoals het verhaal van Lampjes moeder, vallen op het eind op een slimme manier op hun plek. Het verhaal gaat ook zwaardere onderwerpen niet uit de weg. Toch voelt de manier waarop de problemen tussen Lampje en haar vader, veroorzaakt door zijn drankgebruik en gedrag, worden opgelost, wat te kort door de bocht.
Als je zin hebt om een meeslepend sprookje te lezen, dat niet alleen hoofdpersoon Lampje, maar ook de karakters om haar heen diepgang weet te geven, dan ben je bij Lampje aan het juiste adres. Het is een verhaal vol mysteries en een meisje dat op zoek is naar haar plek in de wereld.

Boekgegevens

Annet Schaap, Lampje, Uitgeverij Querido Kinderboeken, 328 pagina’s, ISBN 9789045120379 (€ 16,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2017.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven