Kom steviger uit je scheiding: laat los!

De intelligente en zelfbewuste Floor lijkt haar leven na de scheiding weer aardig op de rails te hebben. Zij zit echter nog gevangen in haar verdriet en boosheid. Als ze deelneemt aan de training ‘Je leven na een echtscheiding’, hervindt ze zichzelf aan de hand van de thema’s die daar aan bod komen. Floor komt erachter dat ze in haar leven bepaalde patronen heeft opgebouwd die bijdragen aan het mislopen van haar relaties. Om dichterbij zichzelf en haar droom te komen, moet ze zich daarvan los durven maken.

Auteur Mayke Smit is ervaringsdeskundige als het om scheiden gaat. In het dagelijks leven werkt ze als trainer, coach en adviseur op het gebied van leiderschap, samenwerking en loopbaanbegeleiding. Daarnaast geeft ze speciale trainingen om beter uit een scheiding te komen en weer een gezonde basis te leggen voor nieuwe liefde. Met haar boek Los wil ze de drempel verlagen om de verwerkingstocht na een verbroken relatie aan te gaan.

Alles wat speelt in het leven van een pas gescheiden vrouw, moeder en minnares komt kort en krachtig voorbij.

Net als Mayke zelf is haar hoofdpersoon Floor een ambitieuze en aantrekkelijke loopbaancoach. Ze wordt door een eveneens pas gescheiden vriendin overgehaald om samen mee te doen aan de training. Nuchter en zakelijk stapt ze eropaf, want eigenlijk moet ze niet veel hebben van al te therapeutisch gedoe. Gelukkig doen er naast vier vrouwen ook twee mannen mee. Maar het blijkt weldegelijk een soort groepstherapie te zijn, met als uiteindelijke doel de scheiding goed te verwerken. Floor neemt de lezer stap voor stap mee in haar leerproces. Op luchtige wijze en met onderkoelde humor, maar met voldoende diepgang om te inspireren en inzicht te geven in emotionele patronen die in veel scheidingen zo bepalend zijn.

De hoofdstukken in het boek beschrijven afwisselend de zeswekelijkse trainingsdagen en de perioden daartussenin met karakteristieke gebeurtenissen en herkenbare emoties uit het leven van Floor. Co-ouderschap, het gemis van haar kinderen, de relatie met haar ex-man en zijn nieuwe vriendin, haar spannende avontuurtjes met nieuwe mannen, haar gevoelens van eenzaamheid en – last but not least – haar zoektocht naar veiligheid en het verwezenlijken van haar droom. Alles wat speelt in het leven van een pas gescheiden vrouw, moeder en minnares komt kort en krachtig voorbij. Eerlijk en open, het niet mooier makend dan het is, met gevoel voor relativeringsvermogen en de nodige zelfspot.

Bijzonder aan Los is dat het een vlot geschreven combinatie is van een persoonlijk verhaal en toegankelijke therapeutische theorie om los te komen van belemmerende patronen. Qua stijl houdt het boek het midden tussen een speels geschreven chicklit, een nuchter geschreven dagboek met veel aandacht voor zelfonderzoek en een informatief tijdschriftartikel over de ins en outs van een training om steviger uit je scheiding te komen. Kortom, een toegankelijk, herkenbaar en inspirerend boek voor iedereen die met een scheiding te maken heeft. Zeker voor vrouwen en ook wel voor veel mannen!

Loscover

Boekgegevens

Mayke Smit, Los, Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks, ISBN 978 90 789 0576 9 (€19,95)

Door Petra Sevinga

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven