‘Raar maar waar’ is het thema van de Kinderboekenweek 2015, die van 7 tot 18 oktober plaatsvindt. Toch zal de nadruk niet op rare boeken liggen, maar op boeken over natuur, techniek en wetenschap. De realiteit is immers al raar genoeg, en kinderen kunnen hier nog veel over leren.
Simon van der Geest schreef het Kinderboekenweekgeschenk Per Ongelukt!. Het boek gaat over Ro, die zijn moeder uit de gevangenis probeert te bevrijden met een uitvinding. Het verhaal is daarmee avontuurlijk en wetenschappelijk ineen. Van der Geest zal gedurende de Kinderboekenweek als een echte ambassadeur het land door reizen en verschillende lezingen geven. Bij aankoop van ten minste € 10,- aan kinderboeken ontvangen liefhebbers het geschenk.
Ook kleinere kinderen worden tijdens de Kinderboekenweek op hun wenken bediend. Mies van Hout maakte bijvoorbeeld het Prentenboek van het jaar. In haar boek Speeltuin nodigt ze kinderen uit om nieuwsgierig mee te klauteren in de zoektocht naar een speeltuin.
Het thema ‘Raar maar waar’ doet al snel denken aan een populairwetenschappelijk tijdschrift als Quest, dat bestaat bij de gratie van ‘rare’ wetenschappelijke weetjes. Het blad lanceert ter gelegenheid van de Kinderboekenweek daarom een speciale Quest JR, die via de bibliotheek verkrijgbaar is.
Nederland lijkt in één groot Nemo te veranderen tijdens de Kinderboekenweek. Zo kunnen kinderen bij een ‘Hapstappoepfabriek’ in Tilburg alles leren over de spijsvertering, organiseert de TU Eindhoven een ‘Natuurkundecircus’ en zijn er vele laboratoriumactiviteiten voor kinderen.
Ten slotte zijn er ook activiteiten voor volwassenen. Op 12 oktober draagt Simon van der Geest bij aan de geesteswetenschappelijke lezing ‘De Kinderboekensalon’. Van der Geest zal vertellen over het verband tussen toeval en creativiteit en het geluk van mislukken. Dit is ook een thema in zijn Kinderboekenweekgeschenk.
Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2015.