Kakelvers van de pers

Kakelvers van de pers: Het kippencollectief. Hardop lachen mag en een glimlach is gegarandeerd. Auteur Susan Juby trekt je zo mee het platteland op met hoofdpersoon Prudence. Zij is vastbesloten om van een bouwval een biologische boerderij te maken.

In Het kippencollectief is Prudence, een idealistische jonge schrijver uit New York City, laaiend enthousiast over duurzaam wonen en biologische landbouw. Ze verhuist – inclusief al haar ideeën en enthousiasme – naar het platteland om haar dromen te verwezenlijken. Daar komt ze een assortiment aan eigenaardige personages tegen.

Susan Juby heeft Het kippencollectief vanuit het perspectief van vier personages geschreven. We kijken mee met Earl, de cynische oude klusjesman; Sara, de serieuze elfjarige en vooral Seth, de alcoholistische twintigjarige celebrity blogger die aan de overkant woont. Dezelfde gebeurtenissen worden door alle vier de hoofdpersonen anders uitgelegd. Toch zijn ze allemaal onderscheidende, geloofwaardige, grappige, maar ook ontroerende figuren, die samen de pijlers van het verhaal vormen. Ondanks het wisselende vertelperspectief is Prudence duidelijk de hoofdpersoon; zij is steeds het langst aan het woord. Prudence is idealistisch en naïef. Ze heeft namelijk echt geen idee wat het runnen van een boerderij daadwerkelijk inhoudt:
‘Ik heb nooit geweten dat je ook een negatieve erfenis kunt erven. Ik wist al dat het financiële plaatje van de boerderij niet bijster rooskleurig was. De rekeningen die mijn oom had laten oplopen, waren daar het bewijs van. Maar de situatie was veel, veel ernstiger dan ik aanvankelijk dacht.’
Bovendien maakt ze veel fouten. Die vergeef je haar als lezer snel, omdat ze te veel sympathie opwekt om streng voor haar te zijn.

Het kippencollectief is een goed geschreven, lichte roman voor iedereen die zin heeft in een boek om even uit de dagelijkse sleur te komen en hardop te lachen. Het boek leest lekker vlot weg en de dialogen zijn zorgvuldig en beeldend geschreven. De verschillende karakters komen allemaal aan het woord en hebben ook hun eigen manier van doen en vertellen. Dat maakt het verhaal bijzonder. Het kippencollectief is dus heel zorgvuldig en met liefde geschreven.

Kippencollectief

Boekgegevens

Susan Juby, Het kippencollectief, vertaling: Tracey Dorst-Plegt, Uitgeverij Pepper Books, 368 pagina’s, ISBN 978 90 206 0837 3 (€ 19,99)

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven