Hier lees ik: Gerdi Verbeet

Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, was een veertienjarig Amsterdams meisje toen ze het dagboek las van een ander Amsterdams meisje. Het lezen van Het Achterhuis van Anne Frank was een belangrijke gebeurtenis die haar leven blijvend heeft beïnvloed.

Verbeet zat in de tweede klas van de middelbare school toen ze in 1965 het boek kreeg van Fred Batten, haar docent Nederlands. Een leeslijst was er toen nog niet, maar de leraar voelde aan dat ze eraan toe was om dit boek te lezen. Het Achterhuis opende een deur naar de harde realiteit: de woorden van Anne namen Verbeet mee in het emotionele proces van het volwassen worden van een leeftijdsgenoot. Het boek confronteerde haar met conflicten met ouders, een eerste verliefdheid, en tenslotte met de afschuwelijke realiteit van de Holocaust. Na het lezen schreef Verbeet voor een opdracht op school een brief aan Anne. De brief is er niet meer, maar de herinnering aan het schrijven over grote vraagstukken en puberproblemen van alle tijden blijft.

Nu, vijftig jaar later, speelt Anne Frank nog steeds een rol in van het leven van Verbeet. Sinds vorig jaar is ze lid van de Raad van Toezicht van het Anne Frank Huis. Ook bijzonder: ze kijkt vanuit haar huis uit op de buurt waar Anne haar jeugd doorbracht, voordat ze moest onderduiken in het Achterhuis.

Gerdi Verbeet

1503_Verbeet

Foto’s: © Wouter le duc (www.wouterleduc.com)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2015

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven