INTERVIEW – Wat is jouw excuus?

Wat is jouw excuus? is een boek over de excuses die mensen hebben om hun droom NIET na te jagen. Ik heb mijn ervaringen in de goede doelen wereld en tijdens Expeditie Robinson beschreven als een spannend avontuur. Daarbij gaat het niet zozeer om mijn verhaal, maar om het losmaken van energie. We zijn opgevoed in een cultuur van zekerheid. We sluiten verzekeringen af en denken te bouwen aan ons pensioen. Wie weet is het goed om het leven eens van een heel andere kant te zien. Het boek geeft je misschien net dat zetje dat je nodig hebt om een stap te maken.

Die stap moet je volgens mijn ervaring gewoon zetten, dan komen er vanzelf dingen op je af. Het is alsof je in een andere energie komt, die de mensen voelen. Coins for Care? De mensen zeiden me dat het niet kon. Expeditie Robinson? Ben je gek, zei ik tegen mezelf, ik hou van eten. Maar: heb je vertrouwen, dan gééf je vertrouwen. De volgende stap volgt vanzelf. Het is geen formule, gewoon doen. Laat los wat je tegenhoudt.

Ik heb geen huis, geen vaste lasten, geen verplichtingen. Minder luxe betekent voor mij meer vrijheid. Ik streef die vrijheid na om elk moment bewust te kunnen kiezen wat ik doe. Je hoeft niet alles los te willen laten, als je af en toe maar kijkt naar wat je wilt. Als blijkt dat je niet doet wat je wilt, zet dan dat stapje. Doe iets dat je droom levend houdt. Met elk stapje wordt het steeds meer realiteit.

En nee, het is heus niet altijd gemakkelijk. Het loopt niet altijd goed af. Maak veel fouten, dat is mijn leus. Je leert ervan en waarschijnlijk gaat het wel een keer goed. De kunst is daarbij te blijven geloven en te blijven zoeken naar een oplossing. Je komt er altijd, als je maar wilt!
Esther Jacobs, Wat is jouw excuus? Uitgeverij A.W. Bruna, ISBN 978 90 229 9658 4 (€ 16,95)

Over de auteur
Esther Jacobs (1970) heeft geen baan, relatie, geld, pensioen, rijke familie of andere zekerheid. Toch reisde ze door meer dan honderd landen, zamelde miljoenen euro’s in voor goede doelen, woont op een tropisch eiland en werkt slechts een paar maanden per jaar.
www.watisjouwexcuus.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven