Brief aan een jonge Atlas

‘Brief aan een jonge Atlas’ bevat, op een verhaal na, teksten die u aan het begin van uw schrijverscarrière schreef. Wat is de reden dat u deze teksten nu (nu pas?) publiceert?
‘Ik herontdekte deze teksten toen een uitgever me vroeg of hij iets van me mocht publiceren. Ik zag dat deze verhalen, een jaar of dertig oud, veel gemeenschappelijks hebben: het reizen, het landschap, de liefde en de spirituele zoektocht van een jong mens. Tot mijn verbazing bleken ze samen een klein boek te vormen. Ik heb er een inleiding en een nieuw verhaal over mijn verblijf op het eiland Pantelleria aan toegevoegd om die eerdere verhalen in een perspectief te plaatsen.’

Wat zeggen de teksten van ‘Brief aan een jonge Atlas’ over de jonge Oek de Jong?
‘Vooral dat ik veel reisde en vooral naar landen rond de Middellandse Zee, zoals Italië en Marokko. Ik was gefascineerd door de mediterrane wereld, die toen en nu nog zo enorm tegengesteld is aan het strak georganiseerde Nederland. Het jonge aan dit boek is ook dat je iemand ziet die al reizend, kijkend, lezend en schrijvend op zoek is naar een levenshouding. Maar dat alles heeft voor mijn gevoel ook iets tijdloos. Het is niet speciaal ‘jong’.’

[quote]’Goede literatuur ontstaat uit sterke en geladen beelden. Als schrijver ben ik altijd op zoek naar juist die beelden.’[/quote]

De schrijver Oek de Jong heeft zich intussen natuurlijk ontwikkeld, hij is veranderd en wijzer geworden…
‘Ik geloof dat ik vooral op het gebied van de liefde wel wat wijzer ben geworden. Ik leef inmiddels twintig jaar met mijn grote liefde, maar destijds was ik nog zoekende. Een van de verhalen in ‘Brief aan een jonge Atlas’ gaat over de dwaze en pijnlijke situaties waarin ik verzeild raakte door een driehoeksverhouding.’

Centraal staat onder meer het soloreizen, een ervaring die een mens op zichzelf terugwerpt en unieke inzichten geeft. Waarom denkt u dat mensen desondanks zo vaak met z’n tweeën of in groepen reizen? Pleit u voor de soloreis?
‘Ik reis momenteel toch het liefst met zijn tweeën. Maar destijds, in mijn jonge jaren, reisde ik veel alleen. Ik heb daar nooit spijt van gehad. Zoals ik schrijf: elke reis alleen is eigenlijk ook een reis naar binnen. Door het alleen reizen word je met jezelf geconfronteerd. Ik heb er veel van opgestoken. Het is overigens opvallend dat alle grote reisschrijvers, zoals Paul Theroux, hun reizen bij voorkeur alleen maken. Je ziet dan kennelijk toch het meest.’

Hoe slaagt een schrijver erin dat overweldigende, dat groter-dan-menselijke van een reis alleen, in goede literatuur te vatten?
‘In het laatste verhaal van dit boek, ‘Landschap met inktvis’, vertel ik over mijn tijd op Pantelleria, een klein eilandje ten zuiden van Sicilië. In mijn herinneringen kwamen heel sterk bepaalde beelden naar voren. Het beeld van een inktvis die ik uit het net van een visser haalde. De oeroude voetpaden op het eiland en het geluk dat ik voelde als ik urenlang alleen maar liep en liep over die oude paden. Goede literatuur ontstaat uit sterke en geladen beelden. Als schrijver ben ik altijd op zoek naar juist die beelden.’

Boekgegevens

Oek de Jong, Brief aan een jonge Atlas, Uitgeverij Atlas-Contact, ISBN 978 90 457 0543 9 (€ 15,00)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven